07 Δεκεμβρίου 2011

Γερμανία: Δεν θα εξαιρούνται οι ιδιώτες από μελλοντικά «κουρέματα» χρέους

Οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των ομολόγων τους σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, απαντώντας σε σχόλιο που έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Αυτό που καταστήσαμε μόνο σαφές είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ακραία περίπτωση, η οποία δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας: «Οι ονομαζόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (σ.σ.: που δίνουν τη δυνατότητα επιβολής ζημιών σε όλους τους κατόχους ομολόγων μίας χώρας, αν αυτές έχουν γίνει δεκτές από μία πλειονότητα των επενδυτών) θα διατηρηθούν, ώστε οι επενδυτές να αναλαμβάνουν στην Ευρώπη μόνο τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη γαλλική τηλεόραση ότι «η Γερμανία συμφώνησε να απαλλάξει τον ιδιωτικό τομέα, τους ιδιώτες επενδυτές, από τη συμμετοχή τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στην αναθεώρηση της διατύπωσης του κειμένου της συνθήκης που θα διέπει τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με στόχο να αποδυναμώσουν σημαντικά την ανάληψη ζημιών από τους ιδιώτες επενδυτές.

Η αρχική διατύπωση του καταστατικού του ΕΜΣ προέβλεπε το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών στις περιπτώσεις αναξιόχρεων χωρών, αλλά η νέα διατύπωση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα στραφεί στην πρακτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ, η οποία εξετάζει κάθε περίπτωση χώρας ξεχωριστά. Στο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι η πρόβλεψη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης θα διατηρηθεί και στη νέα διατύπωση του καταστατικού του ΕΜΣ.