23 Δεκεμβρίου 2011

Αρνείται νέα ψυχιατρική εξέταση ο Μπρέιβικ, ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τη δίκη

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, υπεύθυνος για το μακελειό στο Όσλο και την Ουτόγια τον Ιούλιο, δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του μία ημέρα μετά την ψυχιατρική γνωμάτευση που έκρινε πως πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια.


Το δικαστήριο του Όσλο έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη δίκη του 32χρονου, ορίζοντας ήδη τους δύο δικαστές και ξεκινώντας ανακαίνιση στο κτίριο ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σημαντικότερης δίκης στη Νορβηγία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δίκη ορίστηκε για τις 16 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δέκα εβδομάδες. Οι τεχνικές πλευρές της διαδικασίας είναι αρκετά περίπλοκες, καθώς μεγάλο μέρος της θα γίνει με τηελδιασκέψεις σε διαφορετικές αίθουσες λόγω του μεγάλου αριθμού των δικηγόρων που εμπλέκονται.

«Δεν θα ζητήσουμε νέα γνωμάτευση» δήλωσε ο συνήγορος του Μπρέιβικ, Γκάιρ Λίπσταντ, στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πελάτη του την Παρασκευή. Ο Μπρέιβικ θεωρεί ότι οι νέοι ειδικοί δεν θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εκτιμήσουν την κατάστασή του, πρόσθεσε ο Λίπσταντ.

Ο 32χρονος έχει παραδεχθεί ότι είναι δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι. Δύο ψυχίατροι, που ορίστηκαν από το δικαστήριο, κατέληξαν με έκθεσή τους το Νοέμβριο στο συμπέρασμα ότι πάσχει από σχιζοφρενική παράνοια.

Μία επταμελής ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων του νορβηγικού Συνδέσμου Ιατροδικαστικής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δεν έχει κανένα «σημαντικό σχόλιο» για την έκθεση της 29ης Νοεμβρίου.

Ο Μπρέιβικ επιθυμεί να καταθέσουν στη δίκη του, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ειδικοί στην ιστορία, τις πολιτικές επιστήμες και την πολιτικά υποκινούμενη βία, πρόσθεσε ο δικηγόρος του.

Η κατηγορούσα αρχή και η υπεράσπιση του Μπρέιβικ μπορούν να δηλώσουν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου αν επιθυμούν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση, αλλά και να καθορίσουν τη στάση τους αν η αντίπαλη πλευρά εκφράσει αυτό το αίτημα.

Ορισμένοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη ζητήσει την περαιτέρω εξέταση του Μπρέιβικ, επισημαίνοντας ότι είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις του εδώ και χρόνια.

Αν δεν αλλάξει η ψυχιατρική γνωμάτευση ο Μπρέιβικ, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης, αλλά θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική.