14 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση για ίδρυση ελληνικής τράπεζας επενδύσεων

Η κρατική τράπεζα KfW και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα στην ίδρυση μιας τράπεζας επενδύσεων. Στόχος είναι να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για όσο χρόνο η χώρα θα απέχει από τις χρηματαγορές, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα στο Βερολίνο.

Συνομιλίες με τις τράπεζες για ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων προγραμματίζονται για την 21η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης. Η KfW και η ΕΤΕ αναμένεται να διαθέσουν την τεχνογνωσία τους, δήλωσε ο Ρέσλερ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως για την ίδρυση της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Η πρόταση ήταν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πρόσθεσε ο Ρέσλερ.

Όσον αφορά το ζήτημα απλήρωτων λογαριασμών γερμανικών εταιριών από πλευράς Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεργασία των δυο χωρών».