02 Δεκεμβρίου 2011

Κρίνεται σήμερα στο ΣτΕ το μέλλον του ειδικού τέλους και του λαθρονόμου

[Για το λαθρονόμο γράψαμε χθες εδώ]

Σήμερα κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011.

Με πολλές προσφυγές (δικηγορικών συλλόγων κ.α.) ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» (εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), που ζήτησαν, παράλληλα, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή τους, «λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος του ζητήματος, που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

H επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).

- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

- Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι (ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ζητούν την ακύρωση της επιβολής του τέλους.

Ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ κοινή έκκληση στην κυβέρνηση να αποσυνδέσει την καταβολή του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα από την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, απεύθυναν χθες ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι κκ. Τσίπρας και Σακοράφα χαρακτηρίζουν παράνομη και αντισυνταγματική τη σύνδεση του έκτακτου τέλους ακινήτων με τα τιμολόγια του ρεύματος. Επικαλούνται μάλιστα απάντηση του ευρωπαίου επίτροπου για την Ενέργεια, Γκ. Έτινγκερ προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, όπου αναφέρεται ότι «με βάση την κοινοτική νομοθεσία το κράτος δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (όπως η ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή στους καταναλωτές εκείνους που δεν καταβάλλουν διεκδικούμενο φόρο».

«Προτίθεται η κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι ακόμα και αν δεν καταβληθεί για οποιοδήποτε λόγο ο φόρος αλλά πληρωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ο καταναλωτής δεν θα απειλείται με διακοπή της παροχής;» ερωτούν χαρακτηριστικά οι κκ. Τσίπρας και Σακοράφα.