29 Δεκεμβρίου 2011

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ερωτηματικά για την άμεση τροπολογία αντικατάστασης των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει, ότι οι λόγοι της παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

«Απορίας άξιον είναι» τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην επιθυμία να αλλάξει τόσο σύντομα τη νομοθεσία, προκειμένου να αντικατασταθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε σημερινή ανακοίνωσή της.


Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει, ότι οι λόγοι της παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να αξιολογηθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «όλοι πρέπει να αναμείνουν αυτή την αξιολόγηση».

Ωστόσο, η Ένωση αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς εφετών, όπως είναι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, τονίζει:

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκτελεστική και νομοθετική λειτουργία, πλην όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «είναι απορίας άξιον, τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».

Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης «επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ασκήσουν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, έχοντας παράσχει, με την μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων τους, τα εχέγγυα της επιστημονικής τους κατάρτισης και επάρκειας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα τους και της βαθιάς προσήλωσης τους στο ιδεώδες της Δικαιοσύνης».