19 Δεκεμβρίου 2011

Χαμένοι και μέσα στο Ευρώ και έξω από αυτό

Την έξοδο από το ευρώ και τις συνέπειες που θα έχει αυτό, έδειξε εμμέσως στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ντράγκι μιλώντας στους Financial Times. Αν και δε θέλησε να πει ονόματα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι όλοι –όταν μιλούν για έξοδο χώρας από την ευρωζώνη- σκέπτονται την Ελλάδα.
Ο Ιταλός τραπεζίτης λοιπόν είπε ότι μπορεί η Ευρώπη να οδηγείται σε οικονομικό ξεκαθάρισμα κι ότι οι χώρες που θα βγουν από τη ζώνη θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Τόνισε ότι εκτός από την υποτίμηση του νομίσματός τους θα αντιμετωπίσουν υψηλό πληθωρισμό ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «όμως θα βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση». Και φτωχοί δηλαδή, και με υποτιμημένη δραχμή και με τα προϊόντα σε τιμές που θα είναι απλησίαστες.
Η κατάσταση όμως, θα είναι δύσκολη και για όσους παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα έδειξε να σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει αυτό.

Πέταξε και το μπαλάκι στους πολιτικούς, λέγοντας ότι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, εξασφαλίζοντας δημοσιονομική πειθαρχία και καθιστώντας πλήρως λειτουργικό το ταμείο στήριξης, το EFSF.

Με απλά λόγια ο Ντράγκι μας είπε ότι έτσι κι αλλιώς είμαστε χαμένοι. Και εκτός ευρώ θα διαλυθεί η ελληνική κοινωνία και εντός τα πράγματα είναι άδηλα. Οι χώρες του Νότου και ιδιαίτερα η χώρα μας θα πληγεί απίστευτα από την οικονομική κρίση.

http://www.antinews.gr/2011/12/19/139414