27 Δεκεμβρίου 2011

Κλειστά χαρτιά από τον ΓΑΠ! Σιγά μην φύγει οικειοθελώς....

Δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν τουλάχιστον, οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στη συνεδρίαση του, με διευρυμένη σύνθεση, Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρωτολογία του, αύμφωνα με πληροφορίες, επέρριψε τις ευθύνες για την οικονομία στα συμφέροντα και στην Άνγκελα Μέρκελ, και άφησε ανοιχτό για τη συνέχεια της συνεδρίασης το θέμα της δικής του αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως μετέφερε στο protothema.gr στέλεχος που μετέχει στη συνεδρίαση, "αν και μίλησε για μετάβαση, ήταν ασαφής ως προς το πως και πότε θα γίνει αυτό". Το «μπαλάκι» περνάει πλέον στους κορυφαίους, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Αν και αναμενόταν να ανακοινώσει την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, ο κ. Παπανδρέου, στην εισηγήσή του, τουλάχιστον, και πριν πάρουν το λόγο τα στελέχη, περιορίστηκε σε μια ανασκόπηση του έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να γίνει νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις αρχές του 2012 και σήμερα να γίνει μόνο μια γενική συζήτηση...

Τι προτίθεται να κάνει ο τέως πρωθυπουργός

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δε θέλει με τίποτα να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό το ξεκαθάρισε και στον πρωθυπουργό τον οποίο είδε στις 12 το μεσημέρι. Πως στηρίζει απόλυτα την προσπάθειά του να κλείσει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Και ότι η θέση αυτή δεσμεύει το κόμμα και τα κορυφαία στελέχη του, τα οποία άλλωστε συμμετέχουν και στη νέα κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί τώρα πλέον η διεθνής κοινότητα συζητά την ατζέντα που έθετε από τη στιγμή που αναδείχθηκε το 2009 στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτή είναι η κυρίαρχη εκδοχή. Υπάρχει και μία δεύτερη, που θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να επιδιώκει το σενάριο της διαρχίας. Να μείνει πρόεδρος και να εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα  υποψήφιο πρωθυπουργό. Τα στελέχη διαφωνούν κάθετα. Διαφωνούν όλοι: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλα κορυφαία στελέχη. Και δηλώνουν ότι θα του το πουν ανοιχτά στη δυνεδρίαση, εφόσον οπισθοχωρήσει από την καθαρή λύση που αναμένουν.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη του πολιτικού συμβουλίου, παπανδρεϊκά στελέχη έλεγαν σε δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει συμφέροντα που επιδίωξαν και πέτυχαν να συντομεύσουν τον βίο της κυβέρνησής του. Και τα οποία τώρα θέλουν να τον σπρώξουν στην έξοδο από την πολιτική ως αποτυχημένο. Θα ζητήσει από όλους να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις. Σύμφωνα με όσους κινούνται σε αυτό το μήκος κύμματος ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο.

Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου από την άλλη θέτουν θέμα αποχώρησης των μελών της κυβερνητικής επιτροπής, ώστε στο τέλος το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο να πάρει απόφαση δεσμευτική, με βάση και το Καταστατικό.