14 Δεκεμβρίου 2011

Σοβαρή έλλειψη σκληρών δίσκων, η παρενέργεια των πλημμυρών στην Ταϊλάνδη

Σοβαρές παρενέργειες στη βιομηχανία υπολογιστών προκαλούν οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, λόγω των οποίων σταμάτησε η παραγωγή σκληρών δίσκων στη χώρα. Η Intel ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα περιορίζει τις πωλήσεις, όπως είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα και άλλες μεγάλες εταιρείες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει έλλειψη σκληρών σε όλη τη βιομηχανία ως αποτέλεσμα της καταστροφής» είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ. Όπως αναφέρει το Reuters, ανάλογες προειδοποιήσεις, λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξες, έχουν εκδώσει το τελευταίο διάστημα και οι Hewlett-Packard, Dell, Lenovo και Acer.

Οι πλημμύρες που σάρωσαν την Ταϊλάνδη από τα τέλη Ιουλίου προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους και έπληξαν επίσης την αλυσίδα προμηθευτών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Intel: πέφτει η παραγωγή PC

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε η έλλειψη έγινε πιο εμφανής, καταγράφουμε μια σημαντική αλλαγή στο ρυθμό παραγγελιών. Οι περισσότεροι πελάτες μας ανησυχούν ότι η έλλειψη θα συνεχιστεί, ειδικά στο αρχικό μέρος του πρώτου τριμήνου [του 2012» ανακοίνωσε σε αναλυτές ο αντιπρόεδρος της Intel Τιμ Κίλροϊ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Stifel Nicolaus Κέβιν Κάσιντι, οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη θα μειώσουν την παραγωγή σκληρών δίσκων κατά το ένα τρίτο το τρέχον τρίμηνο.

Η Western Digital, ο κατασκευαστής σκληρών που επλήγη περισσότερο, ξανάρχισε την παραγωγή αυτό το μήνα, προειδοποίησε όμως ότι η έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο θα φτάσει το Δεκέμβριο τους 60 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους και αναμένεται να συνεχιστεί το 2012.

Η Western Digital συναγωνίζεται τη Seagate για τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή σκληρών δίσκων. Τα εργοστάσια της Seagate στην Ταϊλάνδη δεν υπέστησαν ζημιές, ωστόσο η παραγωγή μειώθηκε λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα προμηθευτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία HS-iSuppli, οι πλημμύρες επηρέασαν κι άλλους κατασκευαστές σκληρών όπως η Hitachi και η Toshiba.

Σύμφωνα με την εταιρεία DisplaySearch, στην Ταϊλάνδη βρίσκονται τα εργοστάσια της Nidec, η οποία παράγει το 70 με 80 τοις εκατό των κινητήρων που χρησιμοποιούν για την περιστροφή τους οι σκληροί δίσκοι.

Με την έλλειψη να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, η μόνη θετική εξέλιξη που προβλέπει η Intel είναι η ταχύτερη διάδοση των «οδηγών στερεάς κατάστασης», ή SSD, μονάδων αποθήκευσης που αντικαθιστούν τους σκληρούς δίσκους με τσιπ μνήμης flash.