13 Δεκεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν το κατασκοπευτικό τους παραδεχόμενες ουσιαστικά ότι είναι αυθεντικό

Να της επιστραφεί το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που κατέπεσε στο Ιράν ζήτησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει αν η απώλεια αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Ζητήσαμε να μας επιστραφεί. Θα δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι Ιρανοί», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι.

Για το θέμα της Συρίας, ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι Ουάσινγκτον και Βαγδάτη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Σημείωσε όμως ότι ο Μαλίκι ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον του Ιράκ.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα η βία μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στη Συρία να επεκταθεί και στο Ιράκ. Πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.