Με απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και για απολύσεις στο Δημόσιο καταφθάνουν οι δανειστές της Ελλάδας μετά τις 15 Ιανουαρίου ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ.
Το κλιμάκιο της τρόικας έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα είτε στην ενθάρρυνση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων είτε να νομοθετήσει προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πιέζει ακόμη και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 150.000 άτομα έως το 2015.
Ζητάει επίσης να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ δεν έχει βγάλει από την ατζέντα της τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, παρά την αναβολή που επιχειρεί η κυβέρνηση.
"H Eλλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την ΕΕ να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ", τονίζει στην Handesblatt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στην επίσκεψη του Ιανουαρίου η τρόικα αναμένεται να ανοίξει για τα καλά το θέμα των πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού και τα οποία θα αναζητηθούν τόσο στο μέτωπο των κοινωνικών επιδομάτων, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ δραστικές περικοπές ή και πλήρης κατάργηση αναμένεται για πολλές από τις φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 6,9 δισ. ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, νέο ψαλίδι αναμένεται στις δαπάνες υγείας.
Την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα συστρατευθούν στον εθνικό αγώνα παραμονής στο ευρώ εκφράζει με συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος χαρακτηρίζει αληθινή κόλαση το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και περιγράφει εφιαλτικές εικόνες που παραπέμπουν πολλές δεκαετίες πίσω.
"Επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμεί, στην πρώτη κρίσιμη φάση, με επάνοδο στη δεκαετία του '50. Θα φθάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. Κάποιος να δίνει ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι. Θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.