26 Δεκεμβρίου 2011

Διπλωματικός πόλεμος για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γαλλία ζητεί εγκράτεια, αλλά και προειδοποιεί την Τουρκία για πιθανές «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» μετά την ψήφιση νομοσχεδίου στη γαλλική εθνοσυνέλευση που ποινικοποιεί τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Πάντως η Τουρκία εμμένει στη θέση της και απειλεί τη Γαλλία με διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις. Ήδη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και προειδοποιεί ότι θα παγώσει ή θα επανεξετάσει διμερείς συμβάσεις ή συμβόλαια που έχει συνάψει με τη Γαλλία. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους βουλευτές που ενέκριναν χθες το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η Βαλερί Μπογιέρ, βουλευτής του κυβερνώντος νεογκωλικού κόμματος περνάει στην αντεπίθεση. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό το κείμενο δεν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης χώρας. Όμως αυτή η συμπεριφορά μίας συγκεκριμένης χώρας η οποία χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης και την ίδια στιγμή απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα, είναι αν μη τι άλλο αντιφατική. Επιπλέον έχουμε και απειλές για οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα παραβίαζαν κατάφωρα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» λέει η Γαλλίδα βουλευτής..

Ποινικοποιούνται όλοι οι Τούρκοι ομαδικώς;

Την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η γαλλική εθνοσυνέλευση έμοιαζε με φρούριο λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές με τουρκική καταγωγή είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο και φώναζαν συνθήματα κατά των βουλευτών και του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν ποινικοποιεί τους ίδιους. Ένας από αυτούς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Παρουσιάζονται ως εγκληματίες τόσοι άνθρωποι, μία ολόκληρη μερίδα του πληθυσμού. Σε όλη τη Γαλλία είμαστε πεντακόσιες με εξακόσιες χιλιάδες. Και όλα αυτά γίνονται για να πάρουν τις ψήφους των Γάλλων που έχουν αρμενική καταγωγή στις προεδρικές εκλογές του 2012».

Το επιχείρημα αυτό συζητείται σοβαρά ακόμα και μέσα στο Κοινοβούλιο. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση με αποτέλεσμα να προκύψει σε όλα τα κόμματα μία ισχυρή μειοψηφία που δεν ήθελε την ποινικοποίηση. Πριν από δέκα χρόνια στη Γαλλία είχε εγκριθεί άλλος νόμος που διετύπωνε μία επίσημη ιστορική θέση: ο διωγμός των Αρμενίων από τους Τούρκους στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ήταν γενοκτονία.

Προεκλογικό τέχνασμα το νομοσχέδιο;

Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2007 ο σημερινός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα δρομολογήσει νέο νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε όποιον την αρνείται. Ο έμπειρος συνταγματολόγος και γερουσιαστής Ρομπέρ Μπαντεντέρ δεν μπορεί παρά να κρυφογελάσει σχολιάζοντας το γεγονός ότι το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Το ημερολόγιο μας δείχνει την απάντηση: προφανώς το κίνητρο των βουλευτών δεν είναι μία ξαφνική επιφοίτηση, για αναδίφηση στην ιστορία. Πάντως η Γερουσία έχει ήδη αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι που είναι και αντισυνταγματικό. Ας εμπιστευθούμε καλύτερα την ιστορία στους ιστορικούς».

Deutsche Welle