06 Δεκεμβρίου 2011

Ο Πούτιν δεν αστειεύεται: Δυνάμεις του στρατού και χιλιάδες αστυνομικοί κατευθύνονται στη Μόσχα

Χιλιάδες αστυνομικοί αλλά και ειδικές δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται στο κέντρο της Μόσχας, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας διαμαρτυρόμενοι για τις καταγγελίες περί νοθείας, ενώ την ίδια ώρα πίσω απ' το Κρεμλίνο διαδήλωναν υποστηρικτές του Πούτιν. Όπως μεταδίδει το BBC, φορτηγά γεμάτα στρατιώτες έχουν αναφερθεί να κινούνται προς το κέντρο της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Col Vasily Panchenkov, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει την «ασφάλεια των πολιτών». Μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, επισήμανε ότι αυτό γίνεται καθώς η πόλη έχει τεθεί σε κατάσταση «αυξημένου συναγερμού».

Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών το βράδυ της Δευτέρας

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές και μέλη της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μόσχα ενώ διαμαρτύρονταν για παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών κατά τις οποίες το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε πρώτο, χάνοντας, ωστόσο, περίπου 15 μονάδες, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να διαμαρτυρηθούν για υποτιθέμενη αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών.

Η διαδήλωση της Μόσχας ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 5-10 χιλιάδες ανθρώπους, αναφέρει το Associated Press. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazeta.ru, μόνο στη Μόσχα, περίπου 5.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή. Μικρή ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τα γραφεία της Κεντρικής εκλογικής Επιτροπής αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία.

Περισσότερα από 300 άτομα συνέλαβαν οι ρωσικές Αρχές στη Μόσχα και περίπου 100 στην Αγία Πετρούπολη.