07 Δεκεμβρίου 2011

"Ψυχολογική" στήριξη δίνουν οι Αμερικάνοι... το χέρι στην τσέπη πρέπει να το βάλουν οι ναζί

Tην στήριξη της Ουάσινγκτον στη γραμμή Μέρκελ-Σαρκοζί για την αντιμετωπίση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εξέφρασε στο Βερολίνο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ -απορρίπτοντας πάντως τα περί ενίσχυσης της συνεισφοράς της Fed στα κεφάλαια του ΔΝΤ «με το βλέμμα» στην ευρωπαϊκή κρίση.

Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετούν οι χώρες του ευρώ «είναι πολύ ενθαρρυντικές», ανέφερε ο Γκάιντερ, λέγοντας πως θεωρεί τεράστιας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Ευρώπης.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα την Τρίτη, στον πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, πριν τη Γαλλία και την Ιταλία -με στόχο να υπογραμμίσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την ευρωπαϊκή κρίση εν όψει και της επικείμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

«Τα βήματα που έχουν κάνει οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ ενθαρρυντικά» είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι εδώ στην Ευρώπη για να δώσω έμφαση στο πρόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία ως σύνολο να επιτύχουν η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Ευρώπης» είπε ο Γκάιτνερ.

O Αμερικανός υπουργός όμως ανέφερε πως τα όσα αναφέρονται στον διεθνή οικονομικό Τύπο περί των κινήσεων που μπορεί να κάνει η Fed «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», απορρίπτοντας στην πράξη πως η Ουάσινγκτον στοχεύει προς το παρόν να ενισχύσει τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ.