08 Δεκεμβρίου 2011

Στο υπόγειο δημόσιου κτιρίου ήταν κρυμμένη η φυλακή της CIA στη Ρουμανία

Την ύπαρξη της μυστικής φυλακής της CIA στη Ρουμανία -και μάλιστα μέσα στο Βουκουρέστι σε δημόσιο κτίριο- επιβεβαίωσε έρευνα του Associated Press και του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD, παρά το ότι η κυβέρνηση της χώρας και η μυστική υπηρεσία αρνούνταν επί μακρού να σχολιάσουν το ζήτημα.

Η φυλακή, αντίθετα με άλλες που βρισκόταν σε απομονωμένα σημεία όπως σε στρατιωτικές βάσεις, ήταν στο υπόγειο κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες (ORNISS). Αυτό προσέφερε «εξαιρετική κάλυψη» στις δραστηριότητες έστω και αν βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή, όπως παραδέχονταν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μέχρι σήμερα η τοποθεσία της φυλακής, της οποίας η λειτουργία άρχισε το 2003 μετά το κλείσιμο της μυστικής φυλακής στη Πολωνία, ήταν άγνωστη.

Οι ύποπτοι για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή την Αλ Κάιντα μεταφέρονταν με τις πτήσεις της CIA στο Βουκουρέστι μετά στη φυλακή του ORNISS.

Στο υπόγειο βρίσκονταν έξι προκατασκευασμένα κελιά. Οι ύποπτοι κρατούνταν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: τους στερούσαν τον ύπνο, τους ασκούσαν σωματική βία αν και –τουλάχιστον στη Ρουμανία– δεν υποβάλλονταν σε εικονικό πνιγμό. Ωστόσο μετά τις ανακρίσεις τους φέρονταν σαφώς καλύτερα, αναφέρει η έρευνα των AP/ARD.

Μεταξύ άλλων στη φυλακή φέρεται να κρατήθηκε ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ένας από τους θεωρούμενους ως οργανωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Γκουαντάναμο.

Η CIA διατηρούσε επίσης φυλακές στη Ταϊλάνδη, τη Λιθουανία και τη Πολώνια αλλά όλες έχουν πλέον κλείσει από το 2006 εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα ανακρίσεων (στην πραγματικότητα πρόγραμμα βασανιστηρίων) που ήταν σε ισχύ ως το 2009.

Η ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στη Ρουμανία έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν, όπως σε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2007, όμως η κυβέρνηση της χώρας αρνείται ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

To Βουκουρέστι διέψευσε τα δημοσιεύματα μιλώντας για εικασίες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασέσκου τόνιζε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δηλώσεις του ότι η χώρα του γνωρίζει τις επικρίσεις αλλά όσα καταγγέλλονται δεν συνέβησαν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποκάλυψε το μυστικό σχέδιο των παράνομων μεταγωγών, ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μαρτί, επισήμανε με δήλωση του το γεγονός της επιβεβαίωσης της φυλακής στη Ρουμανία.

Πριν από πέντε χρόνια, είπε ο γερουσιαστής, «είχαμε παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η CIA διατηρούσε μυστικά κέντρα κράτησης δήθεν υπόπτων για τρομοκρατία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης της Ρουμανίας.

» Ύστερα από τις αποκαλύψεις του Τύπου, είμαστε πλέον βέβαιοι για το τι συνέβη στο Βουκουρέστι», υπογραμμίζει ο Ντικ Μαρτί και εκφράζει τη λύπη του που αυτή η αποκάλυψη δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας κοινοβουλευτικής ή δικαστικής έρευνας ή κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Αυτό που απομένει, πλέον, είναι να εντοπισθούν οι συνεργάτες των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, να λογοδοτήσουν και να δικαστούν για τις παράνομες πράξεις τους, καταλήγει ο Μάρτι.