21 Δεκεμβρίου 2011

Ρόμπα για άλλη μια φορά ο Μπένυ: Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει πρόβλημα με το PSI

Αμφίσημες είναι οι πληροφορίες για την εξέλιξη του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) με την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών να εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων από ότι το Ελληνικό Δημόσιο.

Η αποχώρηση του fund Vega Asset Management (για την οποία γράψαμε από χθες), που συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματευτών από την πλευρά των πιστωτών, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την απόφαση αυτή προκάλεσε προβληματισμό. Ωστόσο, στην ομάδα παραμένουν η Εθνική, η Alpha Eurobank, η AXA, η BNP Paribas, η CNP Assurances, η Commerzbank, η Deutsche Bank, η ING, η Intesa San Paolo και η LBBW.

Το Vega Asset Management, που ιδρύθηκε το 1996 από τον Ράβιντερ Μέχρα και εδρεύει στη Μαδρίτη, θεωρείται επιτυχημένο fund αντιστάθμισης κινδύνου με βασικό χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής του επιτυχίας ότι κρατά συνεχώς τους επενδυτές μέχρι σήμερα ενήμερους για τις λεπτομέρειες των μεγάλων συναλλαγών του.

Η ανησυχία που έχει εγερθεί για το PSI έγκειται στο ότι και άλλες επιχειρήσεις επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Vega.

Το Vega Asset Management που την τελευταία τριετία φέρεται να έχει εκροές σχεδόν 50% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται φέρεται να διαθέτει ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και να είναι εκ των ενδιαφερομένων για την πληρωμή των εν λόγω συμβολαίων αντιστάθμισης κίνδυνου.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων πηγές κοντά στους ξένους πιστωτές δηλώνουν πως η τοποθέτηση  του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το PSI, δεν δικαιολογείται και πως προς το παρόν κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ή την ημερομηνία ολοκλήρωσης τους.