21 Δεκεμβρίου 2011

Τζάσεκ Ροστόσκι: «Μοιραίο λάθος το PSI»...

«Μοιραίο λάθος των Ευρωπαίων ηγετών», για αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που εξακολουθεί να πλήττει κράτη μέλη της ευρωζώνης, ήταν «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους, όπως του ελληνικού», σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας, Τζασεκ Ροστόσκι.

Την σχετική πληροφορία συνέλεξε χθες στις Βρυξέλλες η διαδικτυακή πύλη Euobserver, επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού μετά την λεγόμενη τηλεδιάσκεψη. Ο Υπουργός φέρεται να είπε:

«Το λάθος ήταν η δέσμευση της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση της απαραίτητης οικονομικής υποστήριξης. Εάν υπήρχε η τελευταία, ο στόχος του λεγόμενου PSI να μειώσει τον ηθικό κίνδυνο στον ιδιωτικό τομέα θα είχε επιτευχθεί».

Την ίδια στιγμή και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στους Financial Times, επεσήμανε στο ίδιο κλίμα με τον Ροστόσκι, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική υπόθεση «οφείλεται σε πολιτικούς λόγους». Για τον Ντράγκι η «ιδανική απάντηση» στην κρίση θα προϋπέθετε την προηγούμενη εξασφάλιση της απαραίτητης γραμμής πυρός, την συνέχεια την επιβολή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και μόνο σε ένα τελευταίο στάδιο την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις ζημιές από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια λογική και ο Ροστόσκι συνέχισε την κριτική του στις Γάλλο- Γερμανικές επιλογές και θεωρεί ότι η απαίτηση από τις τράπεζες να εξασφαλίσουν συγκεκριμένα επίπεδα κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης ( δηλαδή η πίεση από τα stress tests) χωρίς και πάλι να υπάρχει η απαραίτητη οικονομική στήριξη, προκάλεσε έναν φαύλο κύκλο:

«Οι τράπεζες, για να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ποσοστά κεφαλαίου, έπρεπε να στραφούν στις κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα ελλείμματα. Οι κυβερνήσεις, με τη σειρά τους, έπρεπε να αυξήσουν το κόστος δημόσιου χρέους, γεγονός το οποίο κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη για τις τράπεζες τη μεταφορά δανείων από τη μια στην άλλη», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euobserver.

Σε σχέση πάλι με την νέα διακυβερνητική συμφωνία, που έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών μελών πλην Βρετανίας, εξέφρασε τις αμφιβολίες για την αναγκαιότητα όλης αυτής της διαδικασίας, αντιτείνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και τώρα σε θέση να παρέμβει και να διασώσει την ευρωζώνη στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων. Δεν παρέλειψε επιπλέον να τονίσει ότι η νέα διακυβερνητική συμφωνία εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έννοια της δημοκρατίας και με το κατά πόσο τα Ευρωπαϊκά όργανα μπορούν να αναλάβουν το ρόλο τους εάν η Βρετανία δεν συμφωνεί σε αυτό. Είπε χαρακτηριστικά: «πιστεύω ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα με τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Ακόμα και αν πρόκειται να υπάρξει ένας μηχανισμός επιβολής πειθαρχίας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, το πρόβλημα είναι ότι οι κανόνες δεν μπορούν να προβλέψουν τα πάντα. Εάν θέλουμε να υπάρξει διακριτική ευχέρεια, τότε η εξουσία για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να δοθεί σε κάποιο θεσμικό όργανο της Ένωσης, το οποίο όμως θα απαιτεί δημοκρατική νομιμοποίηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ροστόσκι αναφέρθηκε στην επικείμενη προεδρία της Δανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η «πλήρης συμμετοχή» της χώρας (που δεν ανήκει στην ευρωζώνη) στις συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών και στις συνεδριάσεις της ζώνης του ευρώ, γεγονός για το οποίο πάλεψε ανεπιτυχώς η Πολωνία.

real.gr