30 Δεκεμβρίου 2011

Στα χέρια της task force οι αλλαγές στο κράτος

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΑΖΟΥ

Αξιολόγηση και στο βάθος απολύσεις το πλάνο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρά τις αποστάσεις που κράτησε ο Δημήτρης Ρέππας επικαλούμενος την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως οι 100.000 υπάλληλοι δεν μπορούν να τεθούν εκτός υπηρεσίας το 2012 μόνο με συνταξιοδοτήσεις ή με εφεδρεία.


Ο Υπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την task force και υπογράμμισε: «Γίνεται λόγος για το μεγάλο ασθενή που είναι το κράτος. Η Δημόσια Διοίκηση σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας, αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώνει και ένα κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον μάλλον δυσμενές για να προχωρήσει κάποιος σε μεγάλες αλλαγές, θα έλεγα όμως ότι αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση ο στόχος αναμόρφωσης του ελληνικού κράτους».

Ο Δημήτρης Ρέππας παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου κυρίως επί της διαδικασίας των προσλήψεων και των μετατάξεων αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα σε τομείς όπως η γραφειοκρατία , η σπατάλη και η διαφθορά. Για τους λόγους αυτούς η Κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα που απαρτίζεται από Γάλλους τεχνοκράτες και τον κ. Reichenbach, με στόχο την αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας.

Το μνημόνιο με την task force και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά σε επτά τομείς :
1. Στη δομή και τα όργανα του κράτους
2. Στη διαχείριση του προϋπολογισμού
3. Στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
4. Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
5. Στην καλή νομοθέτηση
6. Στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
7. Στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε: « Δεν έχουμε στόχο να «νικήσουμε» τους υπαλλήλους, να «νικήσουμε» τον λαό για να επιβάλουμε τη δική μας, δήθεν, σωστή πολιτική. Επιδιώκουμε συνεννόηση, συνεργασία σε έναν κοινό τόπο με αξιοποίηση της κοινής εμπειρίας για τα όσα βαρύνουν σήμερα τη Δημόσια Διοίκηση και δυσχεραίνουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του, προκειμένου να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης. Να φτιάξουμε επιτέλους κράτος. Οι μειώσεις των αποδοχών, η συγχώνευση των Υπηρεσιών και η μείωση των οργανικών θέσεων μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να αποτελούν έναν παράγοντα, ο οποίος αποστασιοποιεί τους πολίτες από την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, η Πολιτεία για την αναμόρφωση του κράτους. Ίσα – ίσα, αυτά όλα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον, ας μας οδηγήσουν στο να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, προκειμένου έτσι η Δημόσια Διοίκηση σε λίγα χρόνια να είναι διαφορετική, καλύτερη και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και στις ανάγκες της χώρας και της ελληνικής οικονομίας».

Γκρίζο σημείο αποτελεί η αξιολόγηση των εργαζομένων για πρώτη φορά από ιδιωτικές εταιρίες υπό την εποπτεία βεβαίως του ΑΣΕΠ.

real.gr