20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μάνινγκ είχε αρχεία που δημοσιεύτηκαν και στο Wikileaks, λέει μάρτυρας

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, κατηγορούμενος για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στο Wikileaks, είχε σε υπολογιστή που χρησιμοποιούσε χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα είπε στο δικαστήριο ειδικός ερευνητής που ασχολήθηκε με την υπόθεση.


Το στοιχείο αυτό όπως και ότι ο Μάνινγκ έκανε από άλλο υπολογιστή αναζητήσεις στο Ίντερνετ για το Wikileaks ανέφερε στο δικαστήριο κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του ο Ντέιβιντ Σέιβερ.

Πάντως στην κατ’αντιπαράσταση εξέταση παραδέχτηκε ότι κάποια από τα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή δεν ήταν από αυτά που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks.

Ο Σέιβερ στην κατάθεσή του συνέδεσε ευθέως τον Μάνινγκ με την υπόθεση του Wikileaks.

Μέρος της διαδικασίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω των απόρρητων θεμάτων που έπρεπε να αναφερθούν. Οι δημοσιογράφοι γενικότερα διαμαρτύρονται πάντως ότι το έργο τους δεν διευκολύνεται από τις στρατιωτικές Αρχές, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν τους έχουν δοθεί αρκετές άδειες παρουσίας στην αίθουσα.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι στο Ιράκ, όπου υπηρετούσε όταν συνελήφθη, ο Μάνινγκ είχε δύσκολη σχέση με άλλους στρατιώτες και είχε συχνά ξεσπάσματα θυμού.

Η δίκη, στη βάση Μίντ στο Μέριλαντ, βρίσκεται σε στάδιο προακρόασης που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμα. Όταν αυτό τελειώσει ανώτατος στρατιωτικός δικαστικός θα αποφασίσει αν μπορεί να γίνει κανονική δίκη σε στρατοδικείο.

Εναντίον του Μάνινγκ εκκρεμούν 22 κατηγορίες για διάδοση κρατικών μυστικών. Αν καταδικαστεί η ποινή μπορεί να φτάσει τα ισόβια.