04 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα – Θέλουν να “φάνε” 100 ευρώ από όλους

- Θέλουν κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ
- Πάγωμα μισθών για τρία χρόνια η... καλύτερη λύση
- Μειώνουν τις εισφορές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενουςΜπορεί να μιλάμε επισήμων για διάλογο μεταξύ εταίρων ωστόσο ουσιαστικά μιλάμε για τα θέλω των εργοδοτών απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.


Με λίγα λόγια και στις διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού (στις 11.00 με τον ΣΕΒ στις 13.30 με τη ΓΣΕΕ στις 15.30 με την ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00 τη ΓΣΕΒΕΕ) ξεκινάει η σκληρή διαπραγμάτευση για την περιβόητη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Με την τρόικα να επιμένει ότι αν μειωθούν οι μισθοί θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και θα βελτιωθεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα ξεκινάει ο διάλογος.

Η τρόικα προτείνει μισθούς Πορτογαλίας, δηλαδή κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, κάτι που θα σημάνει άμεση μείωση τουλάχιστον 100 ευρώ, αφού ο κατώτατος στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τα 750 ευρώ.

Απέναντι σε αυτό η ΓΣΕΕ απαντάει με κόκκινες γραμμές. Καμία μείωση δεν θα γίνει και δεν θα σπάσουν οι συλλογικές συμβάσεις λένε οι συνδικαλιστές που αντιπροτείνουν πάγωμα αντί μειώσεων για τρία χρόνια και μείωση του μη μισθοδοτικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 10%.

Απ' την πλευρά της η Κυβέρνηση λέει μέσω του κ. Κουτρουμάνη πως δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συναντήσεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές. Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

newsit