23 Ιανουαρίου 2012

Εμπάργκο στο Ιράν, από 1.07, αποφάσισε τελικά η ΕΕ. Εξαιρείται η Ιταλία... το πούλο η Ελλάδα που εισάγει με ευνοϊκούς όρους το 25% των αναγκών της

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα το πρωί στην επιβολή σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Το εμπάργκο αφορά τόσο την εισαγωγή πετροχημικών όσο και την εξαγωγή εξοπλισμού άντληση πετρελαίου, και είναι το αυστηρότερο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ μετά το 2005.

Επίσης, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος. "Υπήρξε κατ'αρχήν συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν" στη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε διπλωμάτης.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να επισημοποιηθεί μέσα στην ημέρα στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ενώ από την απόφαση εξαιρείται προς το παρόν η Ιταλία που εισάγει ιρανικό πετρέλαιο δωρεάν προκειμένου να ξεπληρωθεί ιρανικό χρέος προς την Ιταλία.

Το 2010 το Ιραν κατείχε ποσοστό μόνο 5,7% στις εισαγωγές πετρελαίου στην ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη μιας και εισάγει το 25% των αναγκών της και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους που προβλέπουν μακρά αποπληρωμή (μήνες) σε σχέση με το τι ζητάνε οι άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Πέρα από την Ελλάδα, η Ιταλία εισάγει το 13% και η Ισπανία 10%. Για το Ιράν, η ΕΕ μαζί με την Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι και το 90% των εξαγω΄γων του προς την ΕΕ είναι πετρέλαιο.