01 Ιανουαρίου 2012

Με την απειλή της χρεοκοπίας στο λυκαυγές του 2012

Για ένα τρίμηνο «φωτιά» προετοιμάζεται η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου αλλά και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του φρόντισε να υπενθυμίσει ότι κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα, πάντως, στα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για κάλπες: Η ΝΔ που τις ζητά πριν από το Πάσχα, το ΠΑΣΟΚ που θέλει να μπει σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού και ο ΛΑ.Ο.Σ. που κάθε άλλο παρά αποκλείει εξελίξεις τις οποίες ίσως και να προκαλέσει με μία ενδεχόμενη αποχώρηση του από την κυβέρνηση εάν δεν γίνουν δεκτοί οι τρεις όροι που έθεσε για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Σαφές μήνυμα στήριξης προς τον Λουκά Παπαδήμο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος απευθυνόμενος εμμέσως προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τόνισε πως το «σημαντικό βήμα που έγινε για τον σχηματισμό της δεν πρέπει να μείνει μετέωρο».

Πάντως ο κ. Παπούλιας σημειώνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη η πολιτική της μονομερούς λιτότητας με την υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων αλλά προειδοποιεί:

«Το μέτωπο εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να είναι αρραγές, γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή - με αφόρητες συνέπειες ιδιαίτερα για τους αδύναμους».

Ο κ. Παπαδήμος σε δραματικούς τόνους περιέγραψε ως πολύ κρίσιμους τους επόμενους τρεις μήνες, μιλώντας ακόμη και για «άτακτη και καταστροφική χρεοκοπία» καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα κριθούν: Το PSI, η νέα δανειακή σύμβαση, ίσως και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, παρά το γεγονός ότι ήδη η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές. Πάντως, ο Πρωθυπουργός, αν και μίλησε για τις δυσκολίες που περνούν χιλιάδες οικογένειες, χαρακτήρισε «επώδυνα αλλά αναγκαία» τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα.

«Μισογεμάτο» βλέπει το ποτήρι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αποφεύγει να κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα συζητείται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αμέσως μετά τις γιορτές ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τους «κορυφαίους» του ΠΑΣΟΚ που ζητούν εδώ και τώρα να ανοίξουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού ήδη στελέχη του κόμματος (Καστανίδης) ζητούν από τους υπουργούς που θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία να εγκαταλείψουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, συλλογικές, αλλά και προσωπικά, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε οικογένεια, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να στεκόμαστε όρθιοι. Έχουμε ακόμα δρόμο, αγώνα και πολύ προσπάθεια μπροστά μας το 2012 θα πρέπει να είναι χρονιά μεγάλης συλλογικής προσπάθειας. Η πρόκληση να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας είναι μεγάλη, αλλά παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε με σκληρή προσπάθεια να τα καταφέρουμε» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Την ευχή «το 2012 να σημάνει το τέλος της μεγάλης δοκιμασίας που περνά ο λαός μας και την αρχή της ελπίδας για την Ελλάδα μας» έχει το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά,ο οποίος μέσω της Real news ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν από το Πάσχα,αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα πράξει σε περίπτωση που όπως λέει διαπιστώσει «κωλυσιεργία».

«Να θυμάστε, ότι - πέρα από τις ευχές - στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας. Γι' αυτό και η καλύτερη ευχή για το νέο χρόνο είναι να πάρουμε ξανά τη μοίρα μας στα χέρια μας» σημειώνει ο κ. Σαμαράς ο οποίος προετοιμάζεται για ένα ακόμη crash test αρχικά με το Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με την τρόικα για τα μέτρα που είτε θα χρειαστούν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού του 2011 είτε για αυτά που θα ζητήσουν οι δανειστές μας προκειμένου να κλειδώσει η νέα συμφωνία εφόσον βέβαια έχει προχωρήσει ομαλά η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Δέσμευση της ΝΔ να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, εκλογή γρήγορα του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και κάλπες όσο το δυνατόν πιο πίσω χρονικά, ζητά ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, προκειμένου να παραμείνει στο σχήμα ως κυβερνητικός εταίρος.

Ο κ. Καρατζαφέρης θα τοποθετηθεί αμέσως μετά τις γιορτές για όλα αυτά τα θέματα καθώς διαφωνεί απόλυτα με την προοπτική να ληφθούν μέτρα και στη συνέχεια να στηθούν αμέσως κάλπες. «Θα δώσουμε στον Τσίπρα 40%» είπε στον κ. Παπαδήμο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους.

Στο μήνυμά του πάντως χαρακτηρίζει τη νέα χρονιά ως «εκλογική» και εκφράζει την ελπίδα να δώσει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να αλλάξει το κατεστημένο, να αλλάξει το παλαιό, να αλλάξει το έμφορτο ανομημάτων δικομματισμό και να δώσει μια ευκαιρία σε νέες δυνάμεις με όρεξη, κέφι, φαντασία, γνωριμίες και εμπειρία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον λαό περισσότερη ελπίδα, περισσότερη προσδοκία, περισσότερη ικανοποίηση, και πάνω από όλα το χαμένο χαμόγελο όλων αυτών των ετών.