12 Ιανουαρίου 2012

Τουρκικός Τύπος: Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο μετά από 48 χρόνια

Η έγκριση της επαναλειτουργίας ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο από τις τουρκικές αρχές απασχολεί εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «χειρονομία για την Ιμβρο μετά από 48 χρόνια».

«Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο μετά από 48 χρόνια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sabah, που εξηγεί ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επαναλειτουργία του σχολείου που είχε κλείσει στην Ίμβρο λόγω των επεισοδίων στην Κύπρο το 1964.

 Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Ντιντσέρ, μετά τη συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα με τους εκπροσώπους των μειονοτικών σχολείων πραγματοποίησε τώρα το πρώτο συγκεκριμένο βήμα και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του ρωμαίικου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο.

Σημειώνεται ότι η επαναλειτουργία του σχολείου στο νησί που γεννήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαροποίησε την ρωμαίικη κοινότητα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε: «Μας ικανοποίησε η υλοποίηση αυτής της ευχής μας μετά από 48 χρόνια».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας , Αλληλοβοήθειας, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Ιμβρου Στέλιος Μπερμπέρ δήλωσε σχετικά: «Ήταν κάτι το οποίο θέλαμε και εμείς πολύ καθώς και οι νησιώτες. Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική και σημαντική εξέλιξη. Ίσως είναι η πιο ξεκάθαρη πολιτική απόφαση τα τελευταία 40 χρόνια που ελήφθη από τον καιρό που γεννήθηκα».

Ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας δήλωσε ότι περίπου πριν ενάμισι χρόνο οι πολίτες που ζουν στην Ίμβρο υπέβαλαν αίτηση για την λειτουργία του σχολείου και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας υποστήριξε αυτό και τώρα έφθασε ο καιρός. Οι Ίμβριοι ζουν μεγάλη συγκίνηση. Η παιδεία είναι η βάση μιας κοινωνίας. Θα μπορέσουν οι Ρωμιοί της Ίμβρου να βρουν την ευκαιρία να μάθουν στα εδάφη τους τον πολιτισμό τους και τις ιστορικές αξίες τους».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, κατά το παρελθόν στο κέντρο του νησιού υπήρχαν 5 σχολεία στο Ζεϊτινλίκιοϊ, στο Τεπέκιοϊ, στο Ντερέκιοϊ και στο Εσκιμπαντεμλίκιοί. Το 1964 εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο, με την απαγόρευση εγγραφής μαθητών στα μειονοτικά σχολεία, με τον καιρό τα σχολεία αυτά έμειναν χωρίς μαθητές και έκλεισαν.

Για το ίδιο θέμα γράφει και η Milliyet, μιλώντας για «χειρονομία για την Ίμβρο μετά από 48 χρόνια». Όπως επισημαίνει, «την εποχή που απελαύνονταν οι ρωμιοί από την Τουρκία είχε κλείσει και το ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο. Τώρα αποτάθηκαν λέγοντας "Θέλουμε σχολείο" και το Υπουργείο Παιδείας έδωσε θετική απάντηση» .

Η απόφαση είχε απήχηση στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος Ιμβρίων Αθήνας ανακοίνωσε ότι 3-4 οικογένειες με τις οποίες έχουν σχέση θα επιστρέψουν στην Ίμβρο μετά την επαναλειτουργία του σχολείου. Εάν αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας όπου δίνεται μάχη για την οικονομία, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Στην Ιμβρο αυτήν την στιγμή ζουν περίπου 200 Ρωμιοί.

Η Hurriyet, πάλι, αναφέρει ότι οι Σύνδεσμοι Ιμβρίων στην Ελλάδα είπαν ότι διορθώνονται ορισμένες αδικίες του παρελθόντος και ότι ετοιμάζεται το κλίμα για την επιστροφή Ιμβρίων οικογενειών με παιδιά από την Ελλάδα στην Ιμβρο. Ο αριθμός των Ιμβρίων που ήταν στο νησί μέχρι πριν από 2 χρόνια ήταν 140. Με την οικονομική κρίση που επικράτησε στην Ελλάδα ο αριθμός έφθασε τους 200.