09 Ιανουαρίου 2012

Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής: -7,8% το Νοέμβριο... για το παραμύθι της αύξησης των εξαγωγών δεν ακούμε πια τίποτα

[Μας τέλειωσε και το παραμύθι της αύξησης των εξαγωγών... το λέγαμε εδώ και μήνες: Πως είναι δυνατόν να αυξάνονται οι εξαγωγές και να συρρικνώνεται συνεχώς η βιομηχανική παραγωγή... τι έξαγουμε; Αέρα κοπανιστό;]

Μείωση κατά 7,8% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 8,2%, έναντι μείωσης 6,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,8% το μήνα Νοέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2010, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

-Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 3,2%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

-Στην μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 11,7%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών, λοιπού εξοπλισμού μεταφορών και επίπλων.

-Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 2,3%.

- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,4%.