04 Ιανουαρίου 2012

Σταδιακή έξοδο από τον Alpha δρομολογεί ο όμιλος RTL


Στη σταδιακή έξοδο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, προχωρά ο Ομιλος RTL, με το ενδεχόμενο της πλήρους αποεπένδυσης να είναι πια το πλέον πιθανό σενάριο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική κατάσταση της χώρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανικός Ομιλος έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την κίνηση αυτή με τον άλλο βασικό μέτοχο του καναλιού, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, και πρώην ιδιοκτήτη του Alpha, που τώρα κατέχει το 30% των μετοχών της εταιρείας. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου. Η εταιρεία, απαντώντας σε ερώτημα της «Ν» σχετικά με την πληροφορία, δεν θέλησε να τη σχολιάσει, επισημαίνοντας: «Για ό,τι νέο, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση».

Στη συμφωνία, προβλέπεται ότι ο κ. Κοντομηνάς -ο οποίος είναι πρόεδρος του δ.σ. σήμερα- θα αναλάβει εκ νέου το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει στην κατοχή του και τον περιφερειακό σταθμό του νομού Αττικής, Channel 9.

Το μάνατζμεντ

Ο Ομιλος RTL θα κρατήσει μάνατζμεντ μέχρι το τέλος του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους, ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα οδηγήσουν στην πλήρη απόσυρσή του από την ελληνική ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομιλος είχε ήδη προβεί σε μια μερική αναθεώρηση του επενδυτικού του πλάνου στην Ελλάδα, μόλις ένα χρόνο μετά την έλευση του στη χώρα, όταν επαναπώλησε, επίσης στον κ. Κοντομηνά -ο οποίος έχει option αγοράς- το ραδιόφωνο του Alpha (τότε)-, που είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών, ως μέρος του Alpha Media Group.

Την περίοδο εκείνη, η διαφημιστική δαπάνη του ραδιοφώνου -και ειδικά του ενημερωτικού- βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση», παρά το ότι η κρίση δεν είχε ακόμα πλήξει την ελληνική οικονομία.

Η πορεία

Το RTL Group αγόρασε, το Σεπτέμβριο του 2008, το Alpha Media Group και με αυτό και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έναντι τιμήματος 125,7 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη του καναλιού ανέρχονταν στα 244,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης του 2008 και το μέγεθος της τηλεοπτικής αγοράς ήταν της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2009, έτος κατά το οποίο η διοίκηση, πλέον, ανήκε στο RTL Group, το κανάλι εμφάνισε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 352,94 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας -εκείνον της χρήσεως του 2010-, το κανάλι έχει συσσωρευμένο χρέος ύψους 357,4 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδεινώθηκε το 2011, αφού, λόγω της κρίσης, υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της διαφημιστικής αγοράς και κάμψη των πωλήσεων (όλων των καναλιών). Σήμερα, η αγορά των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας εκτιμάται περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Η θέση του καναλιού

Στο νέο αυτό τηλεοπτικό πεδίο, ο Alpha έχει ξεκαθαρίσει την 3η θέση, τόσο από πλευράς τηλεθέασης όσο και από πλευράς διαφημιστικής δαπάνης. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή είχε και η έξοδος του τηλεοπτικού σταθμού Alter από την τηλεοπτική αγορά, στο τελευταίο τετράμηνο του 2011.

Παρά το ότι ο αριθμός των καναλιών -ουσιαστικά- μειώθηκε, δεν προβλέπονται θετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά απλώς μείωση του μεγέθους των απωλειών, τουλάχιστον για το 2012. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε τον Ομιλο RTL στην απόφαση για έξοδο από την ελληνική αγορά.

Παρά ταύτα, η μεσοπρόθεσμη προοπτική για τις εξελίξεις -τα επόμενα 3 με 4 χρόνια- θα μπορούσε να είναι και θετική. Αυτό γιατί, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά, το περιβάλλον αναμένεται να αλλάξει ραγδαία: το τηλεοπτικό πεδίο αναμένεται να εξορθολογιστεί περαιτέρω, θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καναλιών -που ανοίγουν το δρόμο και για άλλες συνέργειες και πολλαπλές δραστηριότητες-, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η ψηφιακή τηλεόραση.

Στο τιμόνι
Ο Γκίλιαμ Ντε Πος ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου, τη θέση του Chief Operating Officer στο RTL Group. Ο κ Ντε Πος, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος του Ant1 Group στη χώρα μας, αναλαμβάνει τον τομέα της διεθνούς στρατηγικής και της ανάπτυξης του Ομίλου -όπως και τις δραστηριότητες του στην Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς και του ραδιοφώνου στη Γαλλία.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - sioan@naftemporiki.gr