19 Ιανουαρίου 2012

Ιταλία: Αρχισαν εκ νέου οι έρευνες στο ναυάγιο

Η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia άρχισε εκ νέου σήμερα μετά τη διακοπή της χθες λόγω της μετακίνησής του. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ιταλοί πυροσβέστες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχει «παράθυρο» 12 με 24 ωρών προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.


Το κρουαζιερόπλοιο, με 4.200 επιβαίνοντες, προσάραξε την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε. Οι δοκιμές στη διάρκεια της νύχτας είχαν θετικά αποτελέσματα και δύτες κατεβαίνουν στο ναυάγιο τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι.

«Οι δύτες θα δημιουργήσουν (με εκρηκτικά) νέα ανοίγματα και θα αναζητήσουν αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Κατηγορούμενος για κατά συρροήν ανθρωποκτονίες, βύθιση και εγκατάλειψη πλοίου, ο πλοίαρχος του Costa Concordia Φραντσέσκο Σκετίνο μεταφέρθηκε στο σπίτι του στο χωριό Μέτα ντι Σορέντο, κοντά στη Νάπολη. Ο Φραντσέσκο Βερούζιο, εισαγγελέας του Γκροσέτο, διέψευσε χθες τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες έρευνα διεξάγεται και κατά άλλων προσώπων πέραν του Σκετίνο και του αξιωματικού της γέφυρας Τσίρο Αμπρόζιο.

Στην αιτιολόγηση της απόφασής της να αποφυλακίσει τον Φραντσέσκο Σκετίνο, η δικαστής Βαλέρια Μοντεσάρκιο επιμένει ωστόσο στις «ισχυρές ενδείξεις ενοχής», επισημαίνοντας ότι ο Σκετίνο δεν έκανε καμία «σοβαρή απόπειρα» να επιστρέψει «έστω κοντά στο πλοίο», αφού το εγκατέλειψε κατά την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης.

Από την πλευρά του ο πλοίαρχος παραδέχεται, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι ήθελε να κάνει μία «υπόκλιση» περνώντας πολύ κοντά στο νησί. Ωστόσο αρνείται ότι εγκατέλειψε τ πλοίο του και ισχυρίσθηκε ότι έπεσε κατά λάθος σε σωστική λέμβο την ώρα που αυτή κατέβαινε και δεν μπόρεσε να επιστρέψει.