26 Ιανουαρίου 2012

Αμηχανία στο ΔΝΤ για το έγγραφο

Καμία επίσημη απάντηση δεν υπήρχε μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το έγγραφο-φωτιά* που ήρθε στο φως και με το οποίο προτείνονται σαρωτικές ανατροπές για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.


Στην ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ, ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου έθεσε σαφές ερώτημα σχετικά με τη θέση του Ταμείου για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, για να λάβει τελικά τη δέσμευση ότι θα υπάρξει γραπτή απάντηση, κάτι όμως που δεν είχε συμβεί μέχρι τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδας.

"Ποια είναι η θέση του ΔΝΤ για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα; Ζητήσατε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα;" ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ανταποκριτής του MEGA.

Και μετά από μια... εύγλωττη παύση που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε: "Όπως γνωρίζετε, η αποστολή μας μόλις έφτασε στην Αθήνα για να ξεκινήσει συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα όπως ζήτησε η κυβέρνηση. Είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για συγκεκριμένα μέτρα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχική φάση".

"Διάβασα -συνέχισε ο Ντέιβιντ Χόλεϊ- σ' ένα έγγραφό σας, το οποίο μπορώ να σας δώσω, ότι ο 13ος κι ο 14ος μισθός είναι νόμιμες υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα αν και έχουν καταργηθεί στο δημόσιο τομέα και ότι η καταβολή 14 μισθών δεν αποτελεί από μόνη της μια στρέβλωση αλλά, αν γίνεται υποχρεωτικά προκαλεί ακαμψίες".

Ερωτηθείς από τον Μιχάλη Ιγνατίου "τι εννοεί με αυτό;", ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε: "Θα πρέπει να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα".

"Δέχεστε την ερώτηση;" επέμεινε ο ανταποκριτής του MEGA, για να λάβει την απόκριση από τον κ. Χόλεϊ: "Δέχομαι την ερώτηση και θα επανέλθω διότι αφορά σε συγκεκριμένο ζήτημα. Θα επανέλθω με μια απάντηση η οποία θα γίνει γνωστή σε όλους".

*
Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας του Μπομπ Τράα, που τίθεται στην κυβέρνηση προς συζήτηση -και το οποίο αποκαλύπτουν η εφημερίδα "Τα Νέα" αλλά και το vima.gr- η τρόικα ζητά:

  • Κατάργηση 13ου-14ου μισθού με νομοθετική παρέμβαση
  • Πάγωμα των ωριμάνσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • Κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους μετα τη λήξη τους και πριν υπογραφεί η επόμενη σύμβαση
  • Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση
  • Απελευθέρωση των απολύσεων
  • Κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ
  • Προσφυγή στη διαιτησία μονο με συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων
  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών
  • Επιτάχυνση εκδίκασης εργατικών διαφορών.

Το σκληρό υπόμνημα της τρόικας αφήνει έκθετο τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει στο MEGA ότι δεν υπάρχει αίτημα της τρόικας για κατάργηση του 13ου-14ου μισθού.

megatv.com