08 Ιανουαρίου 2012

Στην Ταρσό της Συρίας έφτασε ισχυρή δύναμη του ρωσικού Στόλου

Στολίσκος ρωσικών πολεμικών σκάφη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που συνοδεύεται από άλλο ένα αεροπλανοφόρο και υποβρύχια, έφτασε την Κυριακή στην Ταρσό της Συρίας την ώρα που συνεχίζεται η άγρια καταστολή της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο ρωσικός στολίσκος, η άφιξη του οποίου αναμένονταν από μήνες και εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, θα παραμείνει στη Συρία για έξι ημέρες.

Η Ρωσία, βάσει μιας ειδικής συμφωνίας που είχε συναφθεί στο παρελθόν, δέχεται ναυτικές διευκολύνσεις από τη Συρία, με πολεμικά της πλοία να αγκυροβολούν τακτικά στην Ταρσό.

Τα κρατικά μέσα παρουσίασαν πάντως την εκ των προτέρων γνωστή άφιξη σαν δείγμα αλληλεγγύης της Μόσχας για τη Συρία και μετέδωσαν δηλώσεις Ρώσου αξιωματικού για επίσκεψη που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας.

Σημειώνεται πάντως ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί να υπερψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέτρα κατά της Συρίας και αντιτάσσεται σθεναρά σε τυχόν στρατιωτική επέμβαση.

Εντωμεταξύ, η ομάδα των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου παραμένει στη χώρα παρά τις επικρίσεις για τον τρόπο που ερευνά (ή δεν ερευνά) τις καταγγελίες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις σφαγές.

Την Κυριακή επρόκειτο ακόμη να συνεδριάσουν οι υπουργοί του Αραβικού Συνδέσμου για να αποφασίσουν επί της πρότασης του Κατάρ να ζητηθεί από τον ΟΗΕ η αποστολή αξιωματούχων στη Συρία, οι οποίοι θα ενισχύσουν το κλιμάκιο των Αράβων παρατηρητών. Στην ατζέντα βρίσκονταν και τρόποι για να έχει η αποστολή μεγαλύτερη ανεξαρτησία στο έργο της.