19 Ιανουαρίου 2012

Έκανε κι η μύγα κώλ@: Η Βρετανία παραδέχεται ότι κατασκόπευε τη Ρωσία

Η Βρετανία παραδέχθηκε φέτος, για πρώτη φορά, ότι κατασκόπευε τη Ρωσία. Είχε προηγηθεί 6 χρόνια πριν αποκάλυψη των ρωσικών μυστικών μιας ψεύτικης πέτρας που χρησιμοποιούνταν απο Βρετανούς πράκτορες στη Μόσχα για την απόκρυψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Η Ρωσία εξέφρασε τις πρώτες καταγγελίες για την κατασκοπική ενέργεια, τον Ιανουάριο του 2006, αλλά η Βρετανία δεν είχε, μέχρι σήμερα, αποδεχθεί δημοσίως τις κατηγορίες.

Όπως μεταδίδει το BBC ο Τζόναθαν Πάουελ, τότε προσωπάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου του Τόνι Μπλερ, μιλώντας για την υπόθεση σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « είναι ενοχλητικό», αλλά «είναι σαφές ότι γνώριζαν γι 'αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η ιστορία για πρώτη φορά μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση πριν από 6 χρόνια, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ που έδειχνε πως ο ψεύτικος βράχος, που περιείχε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, είχε χρησιμοποιηθεί από τους βρετανούς διπλωμάτες για να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, η FSB, συνδέει το βράχο με τους ισχυρισμούς ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν χρηματοδοτήσει μυστικά ομάδες υπέρ της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λίγο αργότερα, ο τότε Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισήγαγε ένα νόμο που περιορίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) από το να χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις. Ως αποτέλεσμα πολλές από αυτές έκλεισαν.