03 Ιανουαρίου 2012

Η στρατηγική στα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Στ.Δήμα

Στρατηγική για τα ενεργειακά θέματα, υπό των φως των εξελίξεων στην Κύπρο, τις έρευνες που γίνονται στην ελληνική επικράτεια για εξόρυξη υδρογονανθράκων και το θέμα του Ιράν επιχειρεί να χαράξει η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα τέθηκαν επί τάπητος στην προπαρασκευαστική συσκέψη που έγινε στο ΥΠΕΞ υπό τον Σταύρο Δήμα.


Πάντως, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα σεβαστεί την απόφαση της ΕΕ, εάν τελικά αποφασίσει να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια του β' τετράμηνου του 2011, κάλυψε το 35% των αναγκών της σε πετρέλαιο από το Ιράν με την αγορά 111.000 βαρελιών την ημέρα. Συνολικά η ΕΕ αγόρασε 450.000 βαρέλια με την Ιταλία και την Ισπανία στη δεύτερη και τρίτη θέση από πλευράς προμήθειας.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, υπό το φως του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος και των ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων που αναδύονται.

Στην προπαρασκευαστική σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που έχει ενεργειακό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία, την Κασπία και την ανατολική Μεσόγειο, προς την Ευρώπη.

Συζητήθηκε ακόμα το στάδιο προόδου των ενεργειακών σχεδίων στα οποία εμπλέκεται η χώρα, αλλά και οι δυνατότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε εθνικό επίπεδο.