27 Ιανουαρίου 2012

«Καμία σχέση» ανάμεσα στους πρόσφατους σεισμούς και το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Τελικά η σύγχρονη Ελλάδα μάλλον δεν θα εξαφανιστεί όπως ο μινωικός πολιτισμός: Απαντώντας στους ισχυρισμούς συναδέλφου τους, γεωλόγοι δηλώνουν ότι το ηφαίστειο της Θήρας βρίσκεται μεν σε κατάσταση «ελαφράς ανησυχίας», διαβεβαιώνουν όμως ότι αυτό δεν σχετίζεται με τους πρόσφατους σεισμούς ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.


Την Πέμπτη, οπότε εκδηλώθηκε η πρώτη δόνηση, καθηγητής του εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Φίλιππος Βαλιανάτος, προκάλεσε ανησυχία λέγοντας ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης «αρχίζει να φουσκώνει σαν κέικ».

Ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μικροδονήσεις στη Νέα Καμένη, το ηφαιστειογενές νησάκι που βρίσκεται μέσα στην καλδέρα του ηφαιστείου. Αυτό, είπε, αποτελεί ένδειξη ότι «κάτι μπορεί να συμβεί».

Ο Δρ Βαλιανάτος δήλωσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο να αρχίσει το ηφαίστειο να εκτοξεύει τέφρα.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ακολούθησε νέος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 5,2 βαθμών και επίκεντρο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για μετασεισμό, μετά τη δόνηση των 5,3 βαθμών που είχε προηγηθεί την Πέμπτη.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Το ενδεχόμενο να σχετίζεται ο σεισμός με το ηφαίστειο απέκλεισε και ο ηφαιστειολόγος και διδάκτορας του ΙΓΜΕ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο κ. Βουγιουκαλάκης είπε ότι «το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση 'ελαφράς ανησυχίας'», αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Παρακολουθούμε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Είναι συνηθισμένη αυτή η κατάσταση σε ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν».

Καθησυχαστικός και ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011».

»Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα. Το φαινόμενο βρίσκεται στην αρχή του κίτρινου, με βάση την επιστημονική κλίμακα πράσινο - κίτρινο- ροζ - κόκκινο».

»Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται από τη μία μέρα στην άλλη» είπε.

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση των μικροσεισμών, έντασης μέχρι 3,3 βαθμών, στην περιοχή του ηφαιστείου, ενώ οι μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι υπάρχει μικρή μετατόπιση του υποκείμενου φλοιού.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο πού οφείλεται αυτή η παραμόρφωση. Ένα ενδεχόμενο είναι να προκαλείται από άνοδο μάγματος στον κώνο του ηφαιστείου, θα μπορούσε όμως να οφείλεται σε μετατοπίσεις των ρηγμάτων του νησιού σε πολύ μικρότερο βάθος.

Το ηφαίστειο της Θήρας εξερράγη για τελευταία φορά το 1950.

Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της Γης τον 17ο αιώνα π.Χ.

Η έκρηξη προκάλεσε τσουνάμι που έχει ενοχοποιηθεί για την εξαφάνιση του μινωικού πολιτισμού στη γειτονική Κρήτη.