13 Ιανουαρίου 2012

Χ. Φίσερ: Η Αυστρία θα βοηθήσει όσο είναι δυνατόν περισσότερο την Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Βιέννης, τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

Τη διαβεβαίωση ότι η Αυστρία θα κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν περισσότερο την Ελλάδα, έδωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, τον νέο Έλληνα πρέσβη στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, ο οποίος του επέδωσε επίσημα τα διαπιστευτήρια του.


Ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αυστρίας και Ελλάδας, αλλά συγχρόνως και την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη χώρα μας, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί από τον νέο Έλληνα πρέσβη για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και εκφράζοντας συγχρόνως την επιθυμία να διαβιβάσει ο κ. Δημίδης τις ευχές του για το Νέο Ετος στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με την οποίο τον συνδέει μακρόχρονη στενή φιλία.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης αναφερόμενος στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλη χώρα της οποίας ο λαός να κάνει τόσο τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου αυτή να μείνει συνεπής στο Μνημόνιο και εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν πρόκειται να αλλάξει και το κλίμα, ώστε να αποκτήσει ο ελληνικός λαός κάποια ελπίδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει ελπίδα. Ο κ. Δημίδης αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεχώς απρόβλεπτες καταστάσεις που στερούν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το μέλλον τους και παρέπεμψε στο φαινόμενο εξόδου επιστημόνων από την Ελλάδα, λόγω έλλειψης εργασίας, όπως και στην αυξανόμενη ανεργία. Όλα αυτά, όπως σημείωσε, καθιστούν επιτακτική τη λήψη αποφάσεων, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να βρεθούν καινούριες βάσεις και να υπάρξει, έστω και μικρή, πρόοδος, για να δημιουργηθεί μια ελπίδα στον κόσμο και να προχωρήσει, καθώς τώρα μένει αδρανής.

Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Θεμιστοκλής Δημίδης, γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, όπου και τελείωσε τις νομικές σπουδές του. Στο Υπουργείο Εξωτερικών κατετάγη το 1980, ενώ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ως πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν και ως γενικός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ. Έχει επίσης διατελέσει, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Διεύθυνσης Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, από δε το 2009 μέχρι πρόσφατα, ήταν διευθυντής στη Διεύθυνση Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Πέραν των καθηκόντων του ως πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, ο κ. Δημίδης θα είναι και επικεφαλής των Μονίμων Αντιπροσωπειών της χώρας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη (ΟΗΕ και Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας).

Παρούσα στην παράδοση των διαπιστευτηρίων στο προεδρικό μέγαρο, ήταν η μελλοντική πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα και σημερινή διευθύντρια πρωτοκόλλου στο αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών Μελίτα Σούμπερτ, η οποία τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης προς τη χώρα μας, καθώς έχει γεννηθεί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσε τότε ως διπλωμάτης στην αυστριακή πρεσβεία, ο πατέρας της και η οποία είναι μακρινή απόγονος του μεγάλου αυστριακού μουσουργού Φραντς Σούμπερτ.