09 Ιανουαρίου 2012

Κυπρο - ισραηλινή συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία

Δύο σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Κύπρος και Ισραήλ που αφορούν την αμυντική συνεργασία και την προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν στο Τελ Αβίβ ο Κύπριος υπουργός Αμυνας κ. Δ. Ηλιάδης και ο Ισραηλινός ομόλογος του κ. Εχούντ Μπάρακ.
Πρόκειται για την πλέον αναβαθμισμένη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε το Ισραήλ με χώρα της περιοχής και βεβαίως έχει άμεση σχέση με τη συνεργασία των δύο χωρών στον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Σε ομιλία του κ. Μπάρακ έκανε λόγο για την αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας, ενώ ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η αναβαθμισμένη συνεργασία των δύο χωρών αποβλέπει στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Κύπρου, πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδης ο οποίος θα έχει συνομιλίες με όλη την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσει νέος γύρος αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων και στα υπόλοιπα 13 θαλάσσια οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στη διυπουργική επιτροπή τεχνοκράτες και ομάδα εμπειρογνωμόνων άρχισαν την προετοιμασία για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων. Σήμερα, Δευτέρα αποστέλλονται και τα σχετικά έγγραφα στις Βρυξέλλες για μετάφραση και δημοσιοποίηση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αρχίσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα από χώρες και εταιρίες.