18 Ιανουαρίου 2012

Βίντεο: Μεγάλες ΠΑΟΚτσήδικες προκρίσεις

Ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο να ξεπερνά το εμπόδιο της ΑΕΚ όταν βρίσκονται αντίπαλοι στο κύπελλο (όχι, όμως, στους τελικούς) και να πανηγυρίζει πραγματικά πολύ μεγάλες νίκες. Η παράδοση λέει ΠΑΟΚ στις προκρίσεις και ΑΕΚ στους τελικούς. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί πολλές φορές αντίπαλοι για το θεσμό του κυπέλλου και ο Δικέφαλος του Βορρά μπορεί να περηφανεύεται για τρελές ανατροπές, ακόμα και για εξάρες με τον μεγάλο Χρήστο Δημόπουλο.


Σε 23 αγώνες, ο ΠΑΟΚ έχει 9 νίκες, 10 ήττες και τέσσερις ισοπαλίες 28 γκολ υπέρ και 34 κατά. Η πρώτη πρόκριση ήρθε για τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 73-74 με τον Δικέφαλο να αποκλείει την ΑΕΚ στη φάση των 16 νικώντας την με 3-1.

Το σκορ είχε ανοίξει ο Παρίδης και στο δεύτερο και παρότι η Ένωση είχε ισοφαρίσει, πέτυχε δύο ακόμα γκολ με τους Ασλανίδη και Σαράφη.

Νέα πολύ μεγάλη πρόκριση ήρθε για τον ΠΑΟΚ τρία χρόνια αργότερα (76-77) και η εξέλιξη ήταν σχεδόν ίδια. 1-1 στο ημίχρονο με τον Γκουερίνο να είναι ο σκόρερ του Δικεφάλου του Βορρά και στο δεύτερο ημίχρονο ο Αποστολίδης χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

Ανά τριετία φαίνεται πως ο ΠΑΟΚ κανόνιζε ραντεβού κυπέλλου με την ΑΕΚ. Τη σεζόν 79-80 οι δύο ομάδες ήρθαν και πάλι αντιμέτωπες με τον πρώτο να παίρνει την πρόκριση με 1-0 χάρη σε γκολ του Γκουερίνο.

Μετά το θάνατο του Λόραντ

Σε διπλούς αγώνες ο ΠΑΟΚ απέκλεισε για πρώτη φορά την ΑΕΚ την αμέσως επόμενη σεζόν και μάλιστα με δύο νίκες (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2).

Η πρώτη αναμέτρηση ήταν μετά τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ και η ατόσφαιρα ήτν έντονα συναισθηματικά φορτισμένη και ο Κωστίκος αυτός που έφερε τα χαμόγελα με το γκολ.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ φανέρωσε την ανωτερότητά του. Με γκολ του Δαμανάκη και του Κωστίκου πέτυχε πολύ εύκολα τον στόχο του.

Η εξάρα με τον Δημόπουλο

Το σεί των αναμετρήσεων ΠΑΟΚ και ΑΕΚ συνεχίστηκε και την επόμενη χρονια (81-82) με τον Δικέφαλο του Βορρά να κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ με την εξάρα της Τούμπας που είναι ακόμα και σήμερα η πιο μεγάλη νίκη σε αγώνες των δύο ομάδων στο κύπελλο.

Ο Κούδας άνοιξε το σκορ, ο Μαύρος ισοφάρισε και μετά άρχισε το πάρτι του Δημόπουλου. Ο "φονιάς" πέτυχε χατ τρικ ο Γκουερίνο και ο Σίγγας σκόραραν από μία ακόμη φορά έκαστος και το τελικό 6-1 δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Στο δεύτερο παιχνίδι το 2-2 δεν άλλαξε τίποτα.


ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 6-1 _ Κύπελλο Ελλάδος 1981-82 από olisad

Η μεγάλη ανατροπή

Τη σεζόν 91-92 ο ΠΑΟΚ έκανε μια πολύ μεγάλη ανατροπή. Παρότι ΄ςεχασε στον πρώτο αγώνα με 2-0 κατάφερε να προκριθεί νικώντας στη ρεβάνς της Τούμπας με 3-0.

Ο Τζούρτζεβιτς πέτυχε το 1-0, το 2-0 ο Αλεξίου και ο ίδιος στην παράταση έστειλε για τρίτη φορά την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ.

Πρόκριση και κύπελλο

Τη σεζόν 2002-2003  ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που πήρε και πάλι την πρόκριση στο διπλό ημιτελικό με την ΑΕΚ.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε το άλμα με τη νίκη του 1-0 με γκολ του Γιασεμάκη και στο δεύττερο αγώνα της Τούμπας παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από γκολ του Μαλαδένη κατάφερε να ισοφαρίσει στο 88' με τον Οκκά και να πετύχει για μία ακόμη φορά τον στόχο του.

Μετά στον τελικό με τον Άρη νίκησε με γκολ του Γεωργιάδη.