25 Ιανουαρίου 2012

Θερμό φλερτ Σαμαρά και Ρώσων στην Μόσχα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ξεκίνησε η επίσκεψη του κ. Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα, όπου κατά την πρώτη επίσημη υποδοχή του στο Κρεμλίνο, προέταξε την ανάγκη να «αναταχθούν» οι ελληνορωσικές σχέσεις για να εισπράξει τα εύσημα από τη ρωσική πλευρά. «Σας γνωρίζουμε ως υποστηρικτή της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Σεργκέι Ιβανόφ, επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν που θα συναντήσει αύριο το απόγευμα ο κ. Σαμαράς.


Ο κ. Σαμαράς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς στις 4 Μαρτίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές, είχε φροντίσει να διαμορφώσει το κλίμα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ria Novosti όπου, μίλησε για την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας σε όλους τους τομείς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον παράγοντα Ορθοδοξία.

«Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στo Ρωσικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε και να φέρουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ», αγνοώντας προφανώς το πώς αντιλαμβάνονται το ταξίδι του οι ΗΠΑ.

«Θέλουμε να ανατάξουμε τις ιστορικές σχέσεις, που πάντοτε υπήρχαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και ευχαρίστησε τον κ. Ιβανόφ, «πρόσωπο-κλειδί» στην πολιτική ελίτ της Μόσχας, για τη θερμή υποδοχή και «για τη φιλία, που για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ζωντανή τόσο μεταξύ των λαών, όσο και μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του και των κομμάτων της ΝΔ και του κυβερνώντος κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας».

Ο κ. Ιβανόφ, πρώην υπουργός Άμυνας, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο, παρείχε απλόχερα στήριξη, στον κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας».

Παράλληλα μίλησε με εγκωμιαστικό τρόπο για τις στενές σχέσεις συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του κ. Πούτιν, αλλά και σε επίπεδο ηγεσιών. Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε στο πως θέλει τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας, λέγοντας: «Είναι ιδιαίτερη ανάγκη να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, ειδικά τώρα, που είναι μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, αλλά και μεγάλη η οικονομική δυσπραγία για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και ένα βήμα πιο μπροστά και θέλοντας να δείξει ότι εννοεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών που μπήκαν στον πάγο, από την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Η συνεργασία είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας». Κατά τον κ. Σαμαρά οι τομείς προτεραιότητας για συνεργασία, είναι στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά και οδηγός του ήταν η φράση που είπε στο Ρωσικό Πρακτορείο: «Όταν λέω «we mean business», το εννοώ».

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του, εκτός από τον από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα (συμβολική παρουσία για το πώς θα κινηθεί το κόμμα εάν γίνει κυβέρνηση), ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μουρούτης, ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας -Ρωσίας, κ. Σ. Κεδίκογλου (προ ημερών είπε ότι ο κ. Σαμαράς με την επίσκεψη αυτή «στέλνει και μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες») και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης.

Αργότερα, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την πρόεδρο της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, ενώ θα επισκεφθεί και το Ναό του Σωτήρος, ένα θρησκευτικό μνημείο της Μόσχας με έντονο συμβολισμό για τους Ρώσους.