31 Ιανουαρίου 2012

Γάλλοι γερουσιαστές προσέφυγαν κατά του νόμου για τις γενοκτονίες

Στο συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας κατά του νόμου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών προσέφυγαν 76 Γάλλοι γερουσιαστές, λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφισή του από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι γερουσιαστές διέθεταν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά του νόμου, καθώς υπερβαίνουν το όριο των 60 για την αναπομπή στο συνταγματικό δικαστήριο.

Την κίνηση επικροτεί και η Τουρκία η οποία είχε εκφράσει την οργή της για την ψήφιση του νόμου.

Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει σε ένα μήνα για την συνταγματικότητα του νόμου αλλά η προθεσμία μπορεί να συμπιεστεί σε οκτώ ημέρες αν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρόκειται για επείγον ζήτημα.

Μετά την έγκριση και από τη Γερουσία ο νόμος πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις καθορισμένες προθεσμίες και θα υπογράψει μέσα σε 15 ημέρες από την έγκριση της Γερουσίας. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι και ένα χρόνο για τη δημόσια άρνηση των γενοκτονιών.

Η γενοκτονία των Αρμενίων είχε αναγνωριστεί από τη Γαλλία το 2001. Περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι πέθαναν από τους Οθωμανούς Τούρκους το διάστημα 1915-1916.