11 Ιανουαρίου 2012

Ανασφάλιστοι ήταν οι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης, όπωε είναι και όλα τα Μουσεία και τώρα κάνουν τους ανήξερους!!

Ανασφάλιστοι είναι οι θησαυροί του Δημοσίου, καθώς νόμος του 1995 προβλέπει ότι «το δημόσιο δεν ασφαλίζει την κινητή και ακίνητη περιουσία του σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις», παρά μόνο εάν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό. Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την κλοπή των τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, την ώρα που παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι κλεμμένοι πίνακες ήταν ασφαλισμένοι ή όχι.


Κι ενώ η πρώτη απαίτηση όταν έρχονται συλλογές από το εξωτερικό είναι να υπάρξει ασφάλιση των έργων, αντίστοιχη πρόβλεψη για τα ελληνικά έργα τέχνης δεν υπάρχει.

Αντίθετα, ο νόμος καθορίζει ότι το δημόσιο δεν ασφαλίζει την περιουσία του, παρά μόνο εάν αυτή βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, νομικοί κύκλοι ανέφεραν: «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ασφαλισμένοι οι πίνακες της Πινακοθήκης. Αν δεν ήταν και υπήρχε η δυνατότητα, είναι εγκληματική αμέλεια. Εκτός αν πουν ότι ήθελαν να τους ασφαλίσουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα».

«Είναι μείζον ζήτημα εάν για παράδειγμα στο νεόδμητο Μουσείο της Ακρόπολης, που περιλαμβάνει αμύθητη περιουσία, ισχύει το ίδιο καθεστώς» τονίζουν.