05 Ιανουαρίου 2012

Βάζουν υπογραφές για λογαριασμούς στην Ελβετία

Την έγκρισή τους προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα για τυχόν «μυστικές» ελβετικές» καταθέσεις δίνουν οι έλληνες βουλευτές οι οποίοι έχουν ήδη λάβει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις από την επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελίες του βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου Ιωσήφ Ζησιάδη ο οποίος είχε πει ότι έλληνες πολιτικοί διατηρούν αδήλωτους τραπεζικούς στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας.

Η αναφορά του κ. Ζησιάδη προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής Φϊλιππος Πετσάλνικος να προτείνει στους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες από τις ελβετικές αρχές.

Οι εξουσιοδοτήσεις λοιπόν ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν σήμερα στους βουλευτές. Αυτοί με την σειρά τους θα τις υπογράψουν δίνοντας με αυτό τον τρόπο την έγκριση στην επιτροπή προκειμένου να επικοινωνήσει με την Ενωση Ελβετικών Τραπεζών και να ζητήσει να της αποσταλούν οι κινήσεις λογαριασμών που τυχόν διατηρούν έλληνες πολιτικοί κατά την περίοδο 2007- 2011.

Για την ώρα πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ αρνούνται να υπογράψουν την εξουσιοδότηση χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη έρευνα «υποκριτική και απαξιωτική για τον κοινοβουλευτισμό» και επιμένουν στην πρόταση του κ. Αντώνη Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο όλων των πόθεν έσχες από το 1974 εως και σήμερα.