21 Ιανουαρίου 2012

Νέα εμπλοκή (;) στις διαπραγματεύσεις – Εσπευσμένη αναχώρηση Νταλάρα για Παρίσι

Απίθανο να υπάρξει συμφωνία για το PSI πριν από την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο, Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή, την οποία δεν κατονομάζει. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο αναχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα για το Παρίσι ώστε να συνεχίσει από κει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση.

Η εμπλοκή που υπάρχει προκύπτει από τη σφοδρή αντίδραση της τρόικας σε επιτόκιο άνω του 4% που ζητούν οι τράπεζες, καθώς όπως τόνισε και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα τόσο υψηλό επιτόκιο καθιστά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Από τη συνάντηση Παπαδήμου – Νταλάρα προέκυψε πως το ΔΝΤ δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία ανέμενε μια πιο μετριοπαθή τοποθέτηση.
Συγκεκριμένα, ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα, όπως και η Γερμανία, δεν θεωρούν βιώσιμο το χρέος αν το επιτόκιο διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 2% με 3%.

Την ίδια πληροφορία μεταδίδουν και διεθνή δίκτυα, τα οποία τονίζουν ότι η Γερμανία, αλλά και η τρόικα πιέζουν για κουπόνι κάτω από 4%.

www.bankingnews.gr