14 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή - εντολή της τρόικας: Καταργήστε τα προνόμια σε τράπεζες - ΔΕΚΟ

- Τι λέει το τελεσίγραφο των δανειστών μας που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις
- Μπαίνει μαχαίρι στις αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση
- Ζητούν αξιολόγηση των υπαλλήλων και σύνδεση των μισθών τους με την απόδοση


“Καταργείστε τώρα τα κληρονομικά προνόμια σε τράπεζες και ΔΕΚΟ” αναφέρει η επιστολή της τρόικας προς την κυβέρνηση με την οποία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, που αποκαλύπτει την επιστολή, η τρόικα ζητεί απο την κυβέρνηση να καταργήσει με νόμο, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα κεκτημένα προνόμια (μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικα) που έχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή της προς τον Λουκά Παπαδήμο η τρόικα καταγράφει τα προνόμια αυτά ως “στρεβλώσεις που είναι ριζωμένες στους κανονισμούς λειτουργίας των επιχειρήσεων ή και σε συλλογικές συμβάσεις απο τη δεκαετία του '70 που παραμένουν άθικτοι απο τους πρόσφατους εργασιακούς νόμους και μεταρρυθμίσεις”. Επίσης η τρόικα στην επιστολή της θέτει θέμα οριζόντιας νομοθετικής παρέμβασης ώστε να καταργηθούν και να μην τα κληρονομήσουν (ώς “κεκτημένους”- “κληρονομικούς όρους”) οι νέοι ιδιοκτήτες, εφόσον ιδιωτικοποιηθούν.

Οπως γράφει η εφημερίδα, στους “ειδικούς όρους” που δεν έχουν τεθεί καν σε διάλογο, η τρόικα περιλαμβάνει:
-Τη μονιμότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων
-Το συντελεστή αρχαιότητας που προβλέπει αυτόματη εξέλιξη μισθού και επιδομάτων με βάση τη διάρκεια της υπηρεσίας, ανεξαρτήτως παραγωγικότητας και κυκλικών συνθηκών.
-Την έλλειψη αμοιβής ανάλογα με την απόδοση και την αξιολόγηση
-Τα πολλαπλά επιδόματα
-Την αξαμψία στο χώρο εργασίας σχετικά με μετακινήσεις προσωπικού και ανάθεση εργασιών
-Την κληρονομική υπερωριακή αμοιβή που είναι υψηλότερη απο αυτή σε ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα
-Τις υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στον ιδιωτικό τομέα που βασίζονται σε κληρονομικές παροχές κοινωνικής ασφάλισης ενώ ζητείται να μειωθούν στα επίπεδα του ΙΚΑ, όπου είναι υψηλότερες.