21 Ιανουαρίου 2012

Νέα «κίτρινη κάρτα» στην Αθήνα από την τρόικα κατά τη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο

Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.


Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, επειδή εκτιμά ότι τα ελλειμματικά ταμεία λειτουργούν σε βάρος του προϋπολογισμού.

Για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν θα επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί κανονικά τον ερχόμενο Ιούλιο η αύξηση 2,5%, που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 769 ευρώ από 751 ευρώ που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει σε τριετές (2013 - 2015) πάγωμα του νέου κατώτατου μισθού με παράλληλο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνησης προέβαλε σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο κατάργησης ή και μείωσης του 13ου - 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πιστεύει ότι θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2011.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών νόμων, ειδικότερα στα θέματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε εκ νέου το θέμα των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.