Συνεχίζονται στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργός Λουκά Παπαδήμο να συναντάται αυτή την ώρα με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Ενώ όμως πηγές κοντά στις συνομιλίες «βλέπουν» συμφωνία για το PSI μέσα στο Σαββατοκύριακο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει δυσαρεστημένη από τις έως τώρα προτάσεις των πιστωτών, εκτιμώντας ότι δεν θα ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να τις αποδεχτούν.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα βρίσκεται από τις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αθήνα και ιδιώτες πιστωτές φαίνεται να συγκλίνουν σε επιτόκιο μεταξύ 3,6% και 3,8% για τα νέα ομόλογα, με ανοικτό ενδεχόμενο να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης».
Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο κοντά στις διαβουλεύσεις, που μίλησε το απόγευμα της Παρασκευήςστο Reuters, «γίνεται προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αυτή τη συμφωνία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής».
Νωρίτερα, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εκτίμησε από το Νταβός ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία «χωρίς αμφιβολία αυτό το Σαββατοκύριακο».
Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της για τις μέχρι τώρα προτάσεις των πιστωτών της Ελλάδας για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους της χώρας.
«Ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι σαφώς, μέχρι στιγμής, δεν ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να αποδεχθούν την προσφορά των πιστωτών», δήλωσε η Λαγκάρντ από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg TV.
Όμως «είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι επιστρέφουν στο τραπέζι, για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν σκληρά», πρόσθεσε.
Για το τι θα ήθελε να δει να προκύπτει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εμμένει στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να φθάσει σε ένα λόγο χρέους 120% προς το ΑΕΠ το 2020 το αργότερο. Ένας στόχος που συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράστηκε προς την κατεύθυνση αυτή σήμερα στο Νταβός.
«Πρέπει να είναι προφανώς σημαντική (σ.σ. η απομείωση του χρέους). Επειδή εμείς δεν το κάνουμε αυτό με επαναληπτικό τρόπο», συνέχισε η Λαγκάρντ.