13 Ιανουαρίου 2012

Αυτό θα πει δημόσιο-ΕΡΤ : Και απεργοί και αμειβόμενοι

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η ΕΡΤ υπολειτουργεί εξ αιτίας των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων στις οποίες καταφεύγουν οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά ζητημάτων – από τις μειώσεις μισθών, μέχρι την εξαίρεση των δημοσιογράφων από το ενιαίο μισθολόγιο. Όμως το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να αμείβεται κανονικά τις ημέρες της απεργίας είναι πραγματικά πρωτάκουστο.

Όπως προκύπτουν στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις της ΕΡΤ στις 30 Νοεμβρίου από το σύνολο των 3.500 περίπου εργαζομένων δεν πληρώθηκε μόνο το 7,1% (250) άτομα, για την απεργία στις 2 Δεκεμβρίου δεν πληρώθηκαν μόνο 314 άτομα (8,9%), ενώ για τις απεργίες στις 3 και 4 Δεκεμβρίου δεν πληρώθηκαν μόνο 77 άτομα (2,2%).

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά είτε επειδή είχαν δηλώσει άδεια, είτε είχαν φροντίσει να πάρουν τα ρεπό τους εκείνες τις ημέρες, είτε φόρεσαν την ταμπέλα του προσωπικού ασφαλείας. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στις μονάδες κεντρικού ελέγχου, εποπτείας δικτύου, ροής προγράμματος (Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης), προσωπικό ασφαλείας θεωρείται το σύνολο της εκάστοτε βάρδιας!

Κοντά σε αυτούς, κατά τη διάρκεια των απεργιών, με άδεια της ΠΟΣΠΕΡΤ εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση της απεργίας ορισμένοι εργαζόμενοι προκειμένου να εργαστούν στα τμήματα για την παραγωγή αγώνων ποδοσφαίρου καθώς και των δελτίων ειδήσεων μειωμένης διάρκειας. Επίσης η ΠΟΣΠΕΡΤ έδωσε εξαιρέσεις και στο σύνολο των Μουσικών Συνόλων για τις ανάγκες της χριστουγεννιάτικης συναυλίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις επαναλαμβανόμενες απεργίες των δημοσιογράφων από τις 5 έως τις 16 Δεκεμβρίου το ποσοστό όσων δεν πληρώθηκαν κυμαίνεται από 1,5% έως 23,8%. Μάλιστα στην 24ωρη απεργία της 10ης Δεκεμβρίου από τους 859 δημοσιογράφους πληρώθηκαν οι 846 (98,5%!) είτε επειδή εργάστηκαν, είτε επειδή απουσίαζαν σε άδεια δικαιολογημένα, είτε επειδή χαρακτηρίστηκαν προσωπικό ασφαλείας.

Δηλαδή μειωμένες αμοιβές στο τέλος του μήνα εξαιτίας της απεργίας της συγκεκριμένης ημέρας είδε μόλις το 1,5%. Την αμέσως επόμενη ημέρα από τους 859 δημοσιογράφους δεν πληρώθηκαν μόλις 27, ενώ οι υπόλοιποι 832 και δεν εργάστηκαν και εισέπραξαν κανονικά τις αμοιβές τους. Στις 12 Δεκεμβρίου από τους 859 πληρώθηκαν «ωσεί παρόντες» οι 700, στις 13 οι 680, στις 14 οι 693 και στις 16 οι 654.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μάλιστα αποδίδουν την ευθύνη για τις συνεχιζόμενες απεργίες στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα γίνει δεκτοί από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματα της ΕΡΤ και να εξευρεθεί λύση από κοινού.

ΤΟ ΒΗΜΑ