Ο εκτελεστικός διευθυντής του IIF, λίγο πριν το τέλος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, σε μια προσπάθεια προφανώς να προλάβει εξελίξεις, αλλά και να ενδεχομένως να προκαταλάβει κάποιους άλλους ισχυρούς κύκλους, εν όψει και των κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, έκανε δηλώσεις και παραχώρησε συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το protothema.gr.
Σε αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη, ο κ. Νταλάρα μεταξύ άλλων δίνει απαντήσεις για το θρίλερ που παίχτηκε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, λίγο πριν την προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, αναχώρηση του για το Παρίσι και ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητημάτων που ετέθησαν από ελληνικά ΜΜΕ.
Πλέον, ο κ. Νταλάρα στέλνει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα και στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν την επάνοδο του, περί τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και πάντως μετά την Πέμπτη, όταν και αναμένεται να επιστρέψει για την ολοκλήρωση της επικείμενης συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ξεκαθαρίζει επίσης πως τυχόν αποτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης σημαίνει πολλά για την Ελλάδα και το μέλλον του ελληνικού λαού και πάντως επιστροφή στο παρελθόν, ενώ αναφέρει ότι τυχόν δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα, θα επηρεάσει άμεσα και το ευρώ. Όταν ρωτήθηκε δε, αν αυτή η συμφωνία είναι δεσμευτική και για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, που θα προέλθει μετά τις εκλογές, η απάντηση του δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας...
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η συμφωνία και τι θα συμβεί αν δεν τελεσφορήσει;
«Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, δυστυχώς αυτό θα σημαίνει μια τεράστια, τεράστια οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το πιο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να τεθεί η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη σε κίνδυνο και να απομονώσει τη χώρα από τις παγκόσμιες αγορές για πολλά χρόνια στο μέλλον. Θα επηρεάσει την ακεραιότητα του ευρώ και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς άλλα κράτη. Όχι μόνο προς άλλες χώρες με προβλήματα στο εξωτερικό τους χρέος, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, αλλά θα υπονομεύσει και την εμπιστοσύνη στη συνολική ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα με το χρέος».
»Αυτό διακυβεύεται τώρα. Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταλήξουμε σε αυτήν την εθελοντική προσφορά, διότι ο λαός το αξίζει. Αξίζουν μια ακόμη ευκαιρία να έχουν μια πιο δυναμική οικονομία, να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και αυτή η συμφωνία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα διώξει ένα τεράστιο σύννεφο από τον ορίζοντά τους και θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και δυναμική. Η συμφωνία αυτή θα είναι πολύτιμη για ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, θα δώσει νέα ώθηση στην ηγεσία της Ελλάδας -η νέα κυβέρνηση έχει κάνει θαυμάσια δουλειά τους τελευταίους μήνες.
- Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες. Πολλές φορές, παρατηρητές δεν εκτιμούν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, κάποιες από αυτές έχουν καθυστερήσει».
Καταλήγοντας σε αυτό το σκέλος ερωτήσεων, ο εκπρόσωπος των διεθνών τραπεζών αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή απλά χρειάζεται νέο αέρα, ώστε να αναζωογονήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα υπάρχουν αποτελέσματα στο τέλος. Ως εκ τούτου, δεν θα πρότεινα κάποια επιπρόσθετα συγκεκριμένα βήματα, που η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτή την στιγμή».
»Έπειτα από αυτήν τη συμφωνία, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνεχίσει τις παρούσες μεταρρυθμίσεις. Θα περιέχει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποίηση, φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί ξεκάθαρα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και είναι σημαντικό και γι' αυτήν την κυβέρνηση και για την επόμενη που θα την διαδεχτεί, να κοιτάξει το μέλλον του ελληνικού λαού και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη οικονομική ευκαιρία για το μέλλον».