05 Ιανουαρίου 2012

Μικρότερος και με το βάρος στη Ασία θα είναι ο νέος στρατός των ΗΠΑ... και η Κίνα πανηγυρίζει

Μικρότερες σε μέγεθος, περισσότερες οικονομικές αλλά ευέλικτες και εξίσου αποτελεσματικές χωρίς να απολέσουν την υπεροχή τους τους θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζοντας τη νέα δομή ενόπλων δυνάμεων μετά από πολύμηνη εργασία των επιτελείων σε συνεργασία του ίδιου με ανώτατους αξιωματούχους.

Πέρα από τις αλλαγές στον αριθμό και τη δομή το στράτευμα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και της Ασίας στρέφοντας προφανώς το βλέμμα στην Κίνα.

Ο στρατός των ΗΠΑ–«είναι ο καλύτερος που υπάρχει και θα παραμείνει έτσι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος– θα είναι περισσότερο ευέλικτος αλλά «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους υπεροχή» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον αρκετά μεγάλες για να μπορούν να φέρουν σε πέρας παρατεταμένες επιχειρήσεις για την επίτευξη σταθερότητας αλλά αντίθετα θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας και μικρότερου κόστους ενέργειες στην Αφρική και σε άλλες περιοχές.

«Είναι ώρα να αποκατασταθεί η ισορροπία μετά από μία δεκαετία πολέμων» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (και από το Σύνταγμα αρχιστράτηγος) αναφερόμενος στους πολέμους του Ιράκ που μόλις τελείωσε και του Αφγανιστάν που συνεχίζεται με προσδιορισμένο τέλος –αν όλα πάνε βάσει σχεδίων– το 2014.

Επιπλέον νέα έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου με αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

Παράλληλα το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειωθεί κατά ένα μέρος το πυρηνικό οπλοστάσιο χωρίς να διακινδυνεύσει η ασφάλεια της χώρας διατηρώντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις, αν και δεν θα εγκαταλείψουν την συνεισφορά τους στην ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη, θα εστιάσουν στο μέλλον στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία, αντανακλώντας προφανώς τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας που δεν παραλείπει να προχωρά σε ενέργειες επίδειξης ισχύος όπως με το νέο μαχητικό J-20 ή το αεροπλανοφόρο τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν στη Μέση Ανατολή.

Παρόλο που οι αναλύσεις και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η Κίνα απέχει από τις ΗΠΑ σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει, τα βήματα της στην ανάπτυξη του οπλοστασίου της είναι σταθερά και συνεχή.