07 Ιανουαρίου 2012

Διεύρυνση του όρου του βιασμού στις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο όρος του βιασμού διευρύνεται για να συμπεριλάβει πλέον και άνδρες και άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή θα «αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτούς που είδαν τη ζωή τους να συντρίβεται από τη σεξουαλική βία» και θα επιτρέψει εξάλλου «την κατανόηση με μεγαλύτερη ακρίβεια του μεγέθους και του όγκου αυτών των εγκλημάτων» 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια υπηρεσία του FBI, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία της αστυνομίας σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι ο αριθμός των βιασμών το 2009 ανερχόταν σε 88.097, είχε δηλαδή μειωθεί κατά 2,6% σε ένα έτος.

Η έκδοση των στοιχείων αυτών στηριζόταν σε ορισμό του βιασμού που υπήρχε από το 1927. Σύμφωνα με αυτόν, βιασμός είναι «η σαρκική επαφή με μία γυναίκα δια της βίας και ενάντια στη θέλησή της» .

Ο νέος ορισμός «περιλαμβάνει επίσης τις συνθήκες κατά τις οποίες το θύμα δεν είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάβασή του επειδή δεν του το επιτρέπει η διανοητική ή η φυσική του κατάσταση να το κάνει, προσωρινά ή μόνιμα», πρόσθεσε η ίδια.

Η αλλαγή αυτή του ορισμού του βιασμού δεν αφορά τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό ή πολιτειακό επίπεδο.