19 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται η στήριξη των Γερμανών πολιτών προς την Ελλάδα

Ο αριθμός των Γερμανών που αντιτίθενται στην περαιτέρω χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, όμως το θέμα εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Από την έρευνα του ινστιτούτου Infratest- Dimap, διαπιστώθηκε πως 46% των Γερμανών πιστεύουν πως οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα για να σταθεροποιήσουν το ευρώ- ένα ποσοστό που έχει μειωθεί κατά επτά μονάδες, από το 53% που ήταν τον Οκτώβριο.


Αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας αυξήθηκαν στο 46%, από 42%. Οι απόψεις των Γερμανών είναι σημαντικές επειδή η συμβολή του Βερολίνου στις προσπάθειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θεωρείται ουσιώδης.

Η δημοσκόπηση του ARD αντανακλά μια αλλαγή των συναισθημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν πολλές γερμανικές εφημερίδες και το κοινό ευνοούσαν μια σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και μερικές φορές έφταναν να διακωμωδούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεσογειακή αυτή χώρα.

Από μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, τον Σεπτέμβριο, είχε διαπιστωθεί, για παράδειγμα, πως 80% των Γερμανών ήταν αντίθετοι στο να συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά στη στήριξη της Ελλάδας, ενώ μόλις 18% τάσσονταν υπέρ μιας τέτοιας συμβολής.

Όμως, καθώς η κρίση επιδεινώνεται και μαύρα σύννεφα απειλούν και τη δική τους ευημερία, περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν τώρα τη στάση της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να στηρίξει την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ αυξήθηκε, επίσης, κατά την τελευταία εβδομάδα, διαπιστώθηκε από τη νέα έρευνα. Αν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, οι συντηρητικοί θα κέρδιζαν 36%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο σε σύγκριση με μια εβδομάδα προηγουμένως.

Ωστόσο ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω του ορίου του 5% που απαιτείται για να εκλέξουν βουλευτές. Θα κέρδιζαν 3%, μια μονάδα περισσότερη απ' ό,τι πριν από μια εβδομάδα, αλλά πολύ κάτω από το 14,6% που είχαν κερδίσει το 2009.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) έπεσαν μια μονάδα, στο 29%, ενώ οι εταίροι που θα προτιμούσαν για ένα συνασπισμό, οι Πράσινοι, έπεσαν επίσης μια μονάδα, στο 15%. Έτσι ούτε ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Μέρκελ, που λαμβάνει συνολικά το 39% των προτιμήσεων, θα κέρδιζε την πλειοψηφία ούτε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση με 44%.