03 Ιανουαρίου 2012

Ράιχενμπαχ: «Χόμπι μου είναι να λύνω προβλήματα»

Ανταπόκριση της Sabine Brendel από τις Βρυξέλλες δημοσιεύεται στη Stuttgarter Nachrichten με τον τίτλο «Ελλάδα αντί για συνταξιοδότηση» και τον υπότιτλο «Στον Horst Reichenbach αρέσει να λύνει προβλήματα. Ένα χρήσιμο χόμπι για τον 66χρονο Γερμανό, ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι απεσταλμένος της ΕΕ για θέματα Ελλάδας».


Ένας Γερμανός ως εντεταλμένο της ΕΕ στην Αθήνα: Ο Horst Reichenbach βοηθάει από το περασμένο φθινόπωρο τους απειλούμενους από χρεοκοπία Έλληνες να φέρουν σε τάξη τη Δημόσια Διοίκηση και το φορολογικό τους σύστημα.

Ο έμπειρος υπάλληλος της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη αποστολή με τη βοήθεια μίας 45μελούς ομάδας ειδικών, καθώς και με μία ισχυρή δόση αισιοδοξίας. Το πάθος του Reichenbach για επίλυση προβλημάτων αποδεικνύεται επίσης πολύ βοηθητικό:

«Χόμπι μου είναι να λύνω προβλήματα», τονίζει. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζει «αρκετά προβλήματα, ώστε να μπορεί να ασκήσει αυτό το χόμπι με ευχαρίστηση».

Αντί να συνταξιοδοτηθεί, ο Reichenbach προτίμησε να ασχοληθεί με την ελληνική δημοσιονομική κρίση, η οποία εξελίχθηκε σε απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη. «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, που αποδέχθηκα τη θέση», λέει ο ένθερμος ευρωπαϊστής.

Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ αποδίδουν στον απεσταλμένο της ΕΕ ρόλο «ηγεμόνα του 4ου Ράιχ» και «τοποτηρητή της Angela Merkel». Ο Reichenbach κάνει λόγο για «άσχημα σχόλια» στον Τύπο.

«Κατά τις συναντήσεις μου με ελληνικές Αρχές και Υπουργούς η ατμόσφαιρα ήταν πάντοτε πολιτισμένη. Δεν εισέπραξα ποτέ αρνητική διάθεση». Στην ομάδα του κατέστησε σαφές ότι «δεν εμφανιζόμαστε με ύφος ανωτερότητας, απλώς υποστηρίζουμε την προσπάθεια των Ελλήνων να πετύχουν τους στόχους τους».

Ο Reichenbach δεν πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί σύντομα. Η Ελλάδα «δεν θα είναι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μία “κανονική” χώρα της Ευρωζώνης». Θα είναι μάλλον θέμα γενεών και όχι λίγων ετών μέχρις ότου η χώρα ορθοποδήσει, εκτιμά.