27 Ιανουαρίου 2012

Διεργασίες της Κύπρου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της ΑΟΖ

Για τις συμφωνίες που εκκρεμούν και αναμένεται να υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλή.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με λεπτούς και προσεκτικούς διπλωματικούς χειρισμούς, προσπαθεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της ΑΟΖ τής Κύπρου.


Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, τον Δεκέμβριο του 2010 υπεγράφη συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ η οποία τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2011. Επισήμανε, παράλληλα, ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία- πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων, προσθέτοντας ότι στις 7 και 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ η κυπριακή αντιπροσωπία για τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Υπενθύμισε ότι, τον Σεπτέμβριο του 2010, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας έρευνας και διάσωσης με το Ισραήλ. Στις 31 του μηνός θα έρθει στην Κύπρο αντιπροσωπία για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με στόχο να υπογραφεί η τελική συμφωνία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, εντός του Φεβρουαρίου.

Σε σχέση με την Αίγυπτο, η συμφωνία οριοθέτησης υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2003 και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου. Δημοσιεύματα στην Τουρκία, προέβαλλαν πρόσφατα τον ισχυρισμό ότι η Αίγυπτος δεν θα τιμούσε τη συμφωνία με την Κύπρο. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών, όταν μετέβη στην Αίγυπτο, έλαβε διαβεβαίωση από τον σημερινό επικεφαλής της χώρας, στρατάρχη Ντατάουι, ότι η συμφωνία είναι σεβαστή και θα επικυρωθεί σύντομα. Μέχρι σήμερα πάντως, η αιγυπτιακή Βουλή δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία για τη μέση γραμμή, την οποία, ως γνωστόν, επικύρωσε πριν από μια βδομάδα το κυπριακό κοινοβούλιο. Η κ. Μαρκουλή πρόσθεσε πως με τη συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας θα ακολουθήσει πιο αναλυτική συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Κύπρου- Αιγύπτου για την ανάπτυξη φυσικών πόρων.

Όσον αφορά στο Λίβανο, τον Φεβρουάριο του 2007 υπεγράφη η συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να επικυρωθεί από τη γείτονα χώρα, λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων, αλλά και των τουρκικών παρεμβάσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι θα προωθηθεί η επικύρωση, μιας και σήμερα υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στο κοινοβούλιο της χώρας.

Πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με τη γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, θέμα στο οποίο εμπλέκεται εμμέσως και η Λευκωσία. Ο Λίβανος, μονομερώς, κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη χάρτη με νέες συντεταγμένες, οι οποίες επεκτείνονται περίπου 8,5 ναυτικά μίλια σε θαλάσσιο χώρο που διεκδικεί το Ισραήλ.

«Γίνεται προσπάθεια» σημείωσε η κ. Μακρουλή, «για να πειστεί ο Λίβανος να επικυρώσει τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει παρούσα για να προσφέρει και να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίτευξη συμφωνίας».