Στο ελληνικό δίκαιο το 93% των ομολόγων
«Μία από τις παραμέτρους» της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα στο πλαίσιο του PSI.
Σχετικό έγγραφο του κ. Σαχινίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης.
Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Ανατολάκης ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει μετατραπεί το δίκαιο που διέπει τα ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, με βάση τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» 50% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες.
«Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους», αναφέρει ο κ. Σαχινίδης στην απάντησή του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας, προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με νέα, με απώλειες 50% επί της ονομαστικής τους αξίας (PSI)».
Όπως επιπλέον διευκρινίζει ο κ. Σαχινίδης, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)».
Μάλιστα, αναφέρει συγκριτικά ότι «η μεγαλύτερη ανταλλαγή ομολόγων μέχρι σήμερα, αυτή της Αργεντινής, αφορούσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 81,8 δισ. δολάρια».
Ο κ. Σαχινίδης υπογραμμίζει ότι «από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο».
Ο κ. Ανατολάκης έχει επισημάνει στην ερώτησή του ότι «η επικράτηση του Ελληνικού Δικαίου στο καθεστώς των ομολόγων, αποτελεί αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας» και ότι «τα ομόλογα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας διέπονται από τα αντίστοιχα εθνικά δίκαια και δεν έχουν δεχθεί συμφωνία για τη μετατροπή του δικαίου».
Η αλλαγή αυτή αφαιρεί ένα νομικό όπλο μεγάλης σημασίας που κατέχει η πατρίδα μας, είχε επισημάνει.