01 Ιανουαρίου 2012

Αναμένουν τις προτάσεις περικοπών της κυβέρνησης

Προτάσεις νέων μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για το 2012 περιμένουν οι δανειστές της χώρας από την κυβέρνηση κατά την άφιξή τους στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες, έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει ότι εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση των 90 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές αυτές θα πρέπει να έρθουν ως πρόσθετες παρεμβάσεις στις ήδη μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, 200 εκ. ευρώ από την εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο και τις μειώσεις μισθών για τα ειδικά μισθολόγια που ζητάει η τρόικα (δηλαδή νοσοκομειακούς γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς) από τις οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 500 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η χώρα θα τα καταφέρει επικαλούμενος τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό.

Μεγάλο "ψαλίδι" αναμένεται στις συντάξεις, με τη μείωση στις επικουρικές να φθάνει έως και το 30%, προκειμένου να εξοικονομηθούν 950 εκ. ευρώ, το εφάπαξ να μειώνεται κατά 15-30% και την πρόσθετη εξοικονόμηση στα 250 εκ. Ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα κοινωνικά προγράμματα περικόπτονται κατά 1,2 δισ. ευρώ. Από τους ελέγχους στους δικαιούχους για να εντοπίσει όσους λαμβάνουν παράνομα σύνταξη, το Δημόσιο εκτιμά ότι θα πετύχει μείωση δαπάνης 840 εκ. ευρώ, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν κατά 661 εκ. ευρώ. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός επισημαίνει τις δυσκολίες ενόψει της νέας χρονιάς, καθώς και το ότι από την επιτυχία της προσπάθειας κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Από την περικοπή ή κατάργηση στις φοροαπαλλαγές το Δημόσιο εκτιμά ότι θα αποκομίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα αποφέρει επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Εξοικονόμηση 700-750 εκ. ευρώ αναμένεται από την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης και της νέας τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών.

megatv.com